Partygate: Ψυχρό κλίμα στους Τόρις -Στέλνουν επιστολές δυσπιστίας και κριτικής κατά του Μπόρις Τζόνσον

Επικριτικός εμφανίστηκε και ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και πρώην Γενικός Εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ, ζητώντας την παραίτηση του Πρωθυπουργού.

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Η Βρετανίδα πρώην Υπουργός Επιχειρήσεων και πρώην διεκδικήτρια της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος Άντρια Λέντσομ προστέθηκε στη λίστα των βουλευτών των Τόρις που έχουν ασκήσει δημόσια κριτική κατά του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το partygate.

Σε επιστολή προς ψηφοφόρους της σχολιάζει ότι μετά από την ανάγνωση της έκθεσης της Σου Γκρέι για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως «είναι εξαιρετικά απίθανο οι ανώτεροι ηγέτες να μη γνώριζαν τι συνέβαινε».

Προσθέτει πως «υπήρξαν απαράδεκτα σφάλματα ηγεσίας που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά και αποτελούν ευθύνη του Πρωθυπουργού».

Κατά την κα Λέντσομ, η ίδια και οι συνάδελφοί της Συντηρητικοί βουλευτές «πρέπει τώρα να αποφασίσουμε ποια είναι η σωστή πορεία δράσης που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας».

Της επιστολής της είχαν προηγηθεί τη Δευτέρα οι δημόσιες επικρίσεις τριών ακόμα βουλευτών. Ο Έλιοτ Κόλμπερν είχε μάλιστα δηλώσει πως υπέβαλε και επιστολή δυσπιστίας στην αρμόδια εσωκομματική Επιτροπή 1922, όπως και ο Άντριου Μπρίτζεν.

Ο τελευταίος υπέβαλε εκ νέου την επιστολή δυσπιστίας την οποία είχε αποσύρει μετά από τους θετικούς χειρισμούς του κ. Τζόνσον αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επικριτικός εμφανίστηκε και ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και πρώην Γενικός Εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ, ζητώντας την παραίτηση του Πρωθυπουργού.

Τρεις ακόμα βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Τομ Τάγκενχατ έκαναν αμφίσημες δηλώσεις που εκλαμβάνονται ως έμμεση κριτική στον κ. Τζόνσον.

Συνολικά 27 Συντηρητικοί βουλευτές έχουν ταχθεί υπέρ της άμεσης παραίτησης του Πρωθυπουργού, με τους περισσότερους να έχουν πει πως έχουν υποβάλει επιστολή δυσπιστίας. Συνολικά 40 έχουν αμφισβητήσει την παραμονή του κ. Τζόνσον στη θέση του.

Αν η Επιτροπή 1922 λάβει 54 επιστολές δυσπιστίας, τότε αυτομάτως διεξάγεται ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα για πιθανή καθαίρεση του Πρωθυπουργού.

Πηγή: skai.gr