Κλείσιμο

Βουλευτές των Τόρις ζητούν την παραίτηση Τζόνσον μετά από την έκθεση Γκρέι - Αλλαγή ατζέντας με οικονομικά μέτρα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τρεις έχουν γίνει οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος του Μπόρις Τζόνσον που έχουν αντιδράσει στην επικριτική έκθεση της Σου Γκρέι για το partygate ζητώντας την παραίτηση του Βρετανού Πρωθυπουργού.

Την Τετάρτη ο βουλευτής Τζούλιαν Στέρντι δήλωσε πως «είναι προς το δημόσιο συμφέρον να παραιτηθεί» ο κ. Τζόνσον.

Την Πέμπτη ο Τζον Μπάρον είπε πως η έκθεση της κ. Γκρέι, που αποδίδει ευθύνες στην πολιτική ηγεσία για την κουλτούρα που επέτρεψε τη διεξαγωγή πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown, «ζωγραφίζει ένα μοτίβο απρεπούς συμπεριφοράς», ενώ η υπόλοιπη χώρα τηρούσε τους κανόνες της πανδημίας.

Ακολούθησε ο Ντέιβιντ Σίμοντς, που σχολίασε πως «είναι ξεκάθαρο ότι ενώ η κυβέρνηση και οι πολιτικές μας απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του κοινού, ο Πρωθυπουργός δεν έχει αυτή την εμπιστοσύνη».

Οι τρεις νεότερες φωνές από την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ανεβάζουν τον αριθμό των Συντηρητικών βουλευτών που έχουν δημοσίως ταχθεί υπέρ της παραίτησης Τζόνσον στους 18, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Sky News.

Δεν είναι, ωστόσο, γνωστό πόσοι βουλευτές έχουν υποβάλει επιστολή δυσπιστίας στο αρμόδιο κομματικό όργανο, την Επιτροπή 1922. Απαιτούνται 54 τέτοιες επιστολές για να προκληθεί ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα για την πιθανή καθαίρεση του Μπόρις Τζόνσον.

Εν τω μεταξύ το μεσημέρι αναμένονται ανακοινώσεις από τον Υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ περί μέτρων ελάφρυνσης της πίεσης που ασκεί στα νοικοκυριά το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης. Πολιτικοί σχολιαστές σημειώνουν ότι με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή από τη συζήτηση σχετικά με την έκθεση Γκρέι και τις ευθύνες του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Σούνακ αναμένεται να ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων συνολικού κόστους 10 δισεκατομμυρίων λιρών, που θα καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από έναν εφάπαξ φόρο στις εταιρείες παροχής ενέργειας.

Αυτό θα επιτρέψει την επιστροφή 400 λιρών σε κάθε νοικοκυριό από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας.

Πιθανή είναι η ανακοίνωση περαιτέρω μείωσης του δημοτικού τέλους που πληρώνουν τα ασθενέστερα νοικοκυριά, καθώς επίσης αυξήσεις σε κάποια επιδόματα και στην επιδότηση για καύσιμα θέρμανσης για τους συνταξιούχους.

Οι λογαριασμοί ενέργειας έχουν εκτοξευτεί σε 1.971 λίρες το χρόνο για κάθε νοικοκυριό με τυπική κατανάλωση ενέργειας και αναμένεται να φτάσουν τις 2.800 λίρες το χρόνο από τον Οκτώβριο.

Αυτό οφείλεται στις αλεπάλληλες αυξήσεις που έχει αποφασίσει η αρμόδια ρυθμιστική αρχή Ofgem στο πλαφόν τιμών ενέργειας, δηλαδή στη μέγιστη χρέωση που μπορούν να επιβάλλουν οι εταιρείες παροχής ενέργειας σε κάθε κιλοβατώρα φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν τα περίπου 24 εκ. νοικοκυριά που υπάγονται στα βασικά τιμολόγια μεταβλητών χρεώσεων.
 

Πηγή: skai.gr