Στα 411 δισ. δολάρια ανεβάζει η Παγκόσμια Τράπεζα το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας

Πρόκειται για ένα ποσό 2,6 φορές πιο μεγάλο από το εκτιμώμενο ΑΕΠ της χώρας το 2022

Το εκτιμώμενο κόστος για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή αγγίζει τα 411 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Πρόκειται για ένα ποσό 2,6 φορές πιο μεγάλο από το εκτιμώμενο ΑΕΠ της χώρας το 2022. Από το ποσό αυτό εκτιμάται ότι 135 δισεκατομμύρια δολάρια θα δοθούν για ζημιές – κυρίως στους τομείς της στέγασης, των μεταφορών, της ενέργειας, του εμπορίου και της βιομηχανίας, σύμφωνα με την τράπεζα. Η πλειονότητα των ζημιών συγκεντρώνεται στις ανατολικές περιοχές της πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένων του Ντόνετσκ, του Χάρκοβο και του Λουχάνσκ. 

Η ενημερωμένη αυτή εκτίμηση του κόστους καλύπτει ζημιές που προκλήθηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Τον Ιούνιο του 2022 η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγιζε το κόστος ανοικοδόμησης στα 349 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Το ύψος των ζημιών και οι ανάγκες ανάκτησης δεν περιλαμβάνουν δεδομένα για την απώλεια υποδομών, κατοικιών και επιχειρήσεων στα κατεχόμενα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ, αναφερόμενος σε περιοχές που ελέγχονται από τα ρωσικά στρατεύματα. «Όταν οι αμυντικές δυνάμεις τα απελευθερώσουν, αναμένουμε ότι τα δεδομένα θα αναλυθούν και η κυβέρνηση θα ξεκινήσει αμέσως τις εργασίες αποκατάστασης σε αυτές τις περιοχές».

Το κόστος ανοικοδόμησης είναι μια κοινή εκτίμηση που έγινε από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: skai.gr