Ο Λαβρόφ καλεί όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αμφισβήτησε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην εθνική κυριαρχία επειδή, όπως είπε, η κυβέρνηση στο Κίεβο δεν εκπροσωπεί τα μέρη που την απαρτίζουν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax και κάλεσε όλες τις χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μόσχας και να αναγνωρίσουν τις αποσχισθείσες περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

"Η αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι απαραίτητη και (είναι) η μοναδική δυνατή απόφαση" υπό τις παρούσες συνθήκες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο την επομένη της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των περιοχών αυτών από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Αν μιλάμε για τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, ένα από τα κομβικά έγγραφα...είναι η Διακήρυξη η σχετική με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, που αφορούν τις φιλικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών", είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παρεκτρέπεται ως προς αυτό από το 2014 που ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα πρόεδρος ανετράπη στο Κίεβο και αντικαταστάθηκε από έναν φιλοδυτικό ηγέτη, αναγκάζοντας τη Ρωσία να προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και να υποστηρίξει τους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές.

"Δεν νομίζω ότι κανένας μπορεί να ισχυριστεί ότι το ουκρανικό καθεστώς, από το πραξικόπημα του 2014, εκπροσωπεί όλους τους πολίτες που ζουν στο έδαφος του ουκρανικού κράτους", είπε ο Λαβρόφ.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε την απειλή της επιβολής κυρώσεων λέγοντας ότι η Δύση θα τις επιβάλει ανεξαρτήτως από την έκβαση των γεγονότων και χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση της Δύσης στην αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών ουκρανικών περιοχών.

"Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ησυχάσουν αν δεν εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για την αποκαλούμενη 'τιμωρία της Ρωσίας'. Ηδη μας απειλούν με όλα τα είδη των κυρώσεων ή όπως ισχυρίζονται τώρα, με 'την μητέρα των κυρώσεων' . Είμαστε συνηθισμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα μας επιβληθούν έτσι και αλλιώς, σε κάθε περίπτωση. Με ή χωρίς λόγο", είπε ο Λαβρόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ