Ημέρα κυρώσεων για τον Πούτιν: Τι περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο

Τις επόμενες κινήσεις της στην απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και να αποστείλει ρωσικά στρατεύματα βαφτίζοντας τα «ειρηνευτικές δυνάμεις», σχεδιάζει η Δύση, απαντώντας με κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να υπογράφει ένα προεδρικό διάταγμα, με το οποίο απαγορεύει οποιαδήποτε συναλλαγή, νέες επενδύσεις, εμπόριο χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς ή από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές. 

Ωστόσο, τις επόμενες ώρες αναμένονται και άλλα πακέτα κυρώσεων, με τις μεγάλες δυνάμεις, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία, να βρίσκονται σε συνεννόηση υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση αυτή του Πούτιν δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Ήδη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αποφασίσει σήμερα για την επιβολή των πρώτων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει υποβάλει ήδη από την Πέμπτη στα κράτη μέλη κατάλογο, κυρίως οικονομικών κυρώσεων, που προβλέπουν τον αποκλεισμό των αποσχισθεισών περιοχών από οποιαδήποτε συναλλαγή με την ΕΕ, ενώ περιλαμβάνουν επίσης κυρώσεις σε πρόσωπα που ενέχονται στην όλη υπόθεση, αλλά και μέτρα εναντίον της Ρωσίας.

Κατά την έναρξη στο Παρίσι του φόρουμ της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή Ινδίας- Ειρηνικού επισήμανε ότι συγκάλεσε «εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», το οποίο θα συνεδριάσει «ακόμη κι εδώ στο Παρίσι μετά το φόρουμ».

«Σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο θα αποφασίσει τις κυρώσεις που θα υιοθετήσουμε (…) πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και γρήγορα σημαίνει σήμερα το απόγευμα, εδώ στο Παρίσι», τόνισε ο ίδιος, ενώ εκτίμησε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα υιοθετηθούν «ομόφωνα». 

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει άμεσα πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρίαση της επιτροπής COBRA στην Ντάουνινγκ Στριτ για το συντονισμό της αντίδρασης της Βρετανίας στην αναγνώριση ανεξαρτησίας του Ντόνμπας από τη Μόσχα, ο κ. Τζόνσον είπε αρχικά ότι ο Ρώσος ηγέτης έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και την ουκρανική κυριαρχία, ενώ έχει επίσης στην ουσία αποκηρύξει τη διαδικασία του Μινσκ.

«Έχει εντελώς ξεσκίσει το διεθνές δίκαιο», σχολίασε ο κ. Τζόνσον, προσθέτοντας ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν «είναι αποφασισμένος να κάνει μία πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία», ενδεχόμενο που χαρακτήρισε «απολύτως καταστροφικό».

Συμπλήρωσε ότι τώρα η Βρετανία θα επιβάλει ένα «άμεσο πακέτο διεθνών κυρώσεων» που μεταξύ των στόχων του θα περιλαμβάνει ορισμένα συμφέροντα στην ίδια τη Ρωσία. «Θα στοχεύουμε ρωσικά οικονομικά συμφέροντα όσο πιο σκληρά μπορούμε», είπε ο κ. Τζόνσον, καθώς και «οικονομικά συμφέροντα που υποστηρίζουν τη ρωσική πολεμική μηχανή». Παρέπεμψε όμως για τις λεπτομέρειες στις ανακοινώσεις που θα γίνουν αργότερα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Άφησε πάντως να εννοηθεί ότι οι κυρώσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα δε θα είναι το πλήρες πακέτο, καθώς αυστηρότερα μέτρα θα επιβληθούν αν γίνει πλήρης εισβολή. «Μην έχετε αμφιβολία ότι αν οι ρωσικές εταιρείες εμποδιστούν από το να συγκεντρώνουν κεφάλαιο στις βρετανικές χρηματαγορές, αν ξεφλουδίσουμε το προσωπείο της ρωσικής ιδιοκτησίας εταιρειών και περιουσίας, θα αρχίσει να πονάει», συμπλήρωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Είπε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας να αποτύχει η προσπάθεια του Πούτιν να κατακτήσει μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα και τόνισε ότι το σχέδιο του Ρώσου Προέδρου συνιστά «σοβαρά λάθος υπολογισμό».

Όπως είπε, ο Πρόεδρος Πούτιν «πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν έχει πραγματικό δικαίωμα να υφίσταται ως κυρίαρχη, ανεξάρτητη χώρα», κάτι που «αντιβαίνει όλα όσα μοχθήσαμε να πετύχουμε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Εκτίμησε δε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα συναντήσει κάτι που θα είναι δύσκολο να νικήσει, δηλαδή την ουκρανική αίσθηση εθνικής υπερηφάνειας και την αποφασιστικότητα του λαού της να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Λίγο αργότερα ο Υπουργός Άμυνας του Ην. Βασιλείου Μπεν Γουάλας χαρακτήρισε την κατάσταση «απίστευτα σοβαρή» και είπε ότι στην ουσία η Ουκρανία, ένα κυρίαρχο κράτος, έχει υποστεί «προσάρτηση» εδάφους της από άλλη χώρα.

Πηγή: skai.gr