Κλείσιμο

Ζελένσκι: Σκέψεις για διακοπή διπλωματικών σχέσεων Ουκρανίας - Ρωσίας

Το ενδεχόμενο να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία, δήλωσε ότι εξετάζει ο Ουκρανός πρόεδρος της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το BBC, ο Ζελένσκι απαίτησε να σταματήσουν οι εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία προς τη Γερμανία. Ο αγωγός ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η λειτουργία του.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η Μόσχα πρέπει να τιμωρηθεί για την αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ με «άμεσες κυρώσεις», μεταξύ των οποίων τον οριστικό τερματισμό του Nord Stream 2.

O Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία, δήλωσε ωστόσο έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα σε περίπτωση που αυτό συμβεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρι Πούτιν, ανακοίνωσε χθες ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και ήδη έχει ξεκινήσει η αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς, τα οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει ως «ειρηνευτικά».

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι δυτικές χώρες αναμένεται σήμερα να ανακοινώσουν νέα δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.  

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ περίπου 190.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι ανεπτυγμένοι κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων.

Bίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ένα κομβόι ρωσικών αρμάτων μάχης να μπαίνουν στο Ντονέτσκ, μαζί με πυροβόλα και φορτηγά υποστήριξης. Άλλα βίντεο έδειχναν ανθρώπους στο δρόμο να πανηγυρίζουν κρατώντας ρωσικές σημαίες
 

Πηγή: skai.gr