Υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων για αναδιάταξη και ανεφοδιασμό

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Ρωσικές μονάδες που έχουν υποστεί βαριές απώλειες έχουν υποχρεωθεί να επιστρέψουν στη Λευκορωσία και στη Ρωσία για αναδιάταξη και ανεφοδιασμό, αναφέρει σε πρωινή ενημέρωση το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, επιβεβαιώνοντας σχετικές χθεσινές αναφορές.

Όπως σημειώνεται, η δραστηριότητα αυτή εντείνει την πίεση στην ήδη καταπονημένη επιμελητειακή στήριξη των Ρώσων και δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην αναδιάταξη των δυνάμεών τους σε προωθημένες θέσεις στο ουκρανικό έδαφος.

Το βρετανικό υπουργείο επαναλαμβάνει πάντως ότι είναι πιθανό οι Ρώσοι να αναπληρώσουν τη μειωμένη ικανότητα ελιγμών επί του εδάφους με μαζικά πυρά πυροβολικού και πυραυλικά χτυπήματα.

Τονίζεται επίσης ότι η ρωσική δήλωση περί επικέντρωσης σε επίθεση στο Ντόνετσκ και στο Λουγκάνσκ είναι μάλλον «μία έμμεση παραδοχή (της Ρωσίας) ότι πασχίζει να διατηρήσει περισσότερους τους ενός σημαντικούς άξονες προέλασης».

Στη νυχτερινή ενημέρωση το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας εκτιμούσε ότι τα επαναλαμβανόμενα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι και οι επιτυχημένες ουκρανικές αντεπιθέσεις σημαίνουν ότι «σχεδόν σίγουρα» η ρωσική επίθεση έχει αποτύχει στο στόχο περικύκλωσης του Κιέβου.

Οι ρωσικές δηλώσεις περί μείωσης δραστηριότητας γύρω από το Κίεβο και οι αναφορές για απόσυρση κάποιων ρωσικών μονάδων από αυτές τις περιοχές ίσως δείχνουν την αποδοχή από τη Ρωσία ότι έχει απολέσει την πρωτοβουλία στην περιοχή, προσέθετε η βρετανική ενημέρωση.

Επίσης, ανέφερε πως είναι εξαιρετικά πιθανό η Ρωσία να επιδιώξει μεταφορά δυνάμεων μάχης από το βορρά της Ουκρανίας προς τα ανατολικά για να ενισχύσει την επίθεση σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.
 

Πηγή: skai.gr