Σκεπτικισμός στη Δύση για την αλλαγή τακτικής της Ρωσίας – Τι εκτιμά ο ουκρανικός στρατός

Μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων μακριά από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, διαπιστώνουν Ουκρανοί αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι, προειδοποιώντας πάντως ότι ενδέχεται να πρόκειται για μια παραπλανητική κίνηση από την πλευρά της Μόσχας.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αναφέρει ότι οι ρωσικές μονάδες συνεχίζουν να απομακρύνονται από τις δύο περιοχές και εκτιμά ότι αυτή η απόσυρση ενδεχομένως να αφορά «εναλλαγή μεμονωμένων μονάδων». Όπως επισημαίνει και το BBC, η Ρωσία έχει ήδη δηλώσει ότι τώρα θα επικεντρώσει τις επιχειρήσεις της στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Ρωσία δεσμεύθηκε να περιορίσει τις πολεμικές της επιχειρήσεις σε Κίεβο και Τσερνίχιβ για να «ενισχύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη», μια δήλωση που η Δύση υποδέχθηκε με σκεπτικισμό.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι δεν τελείωσε ο κίνδυνος για το Κίεβο παρά τις ρωσικές μετακινήσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε «για να δούμε» τι θα γίνει και στο πεδίο, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο διαμήνυσε ότι τα λεγόμενα της Ρωσίας θα κριθούν από τις πράξεις της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι βλέπει «θετικά» σημάδια ωστόσο υπάρχει δυσπιστία.

Η ουκρανική διαπραγματευτική ομάδα μετά τις διαπραγματεύσεις χθες στην Τουρκία, παρουσίασε σχέδιο για καθεστώς ουδετερότητας της χώρας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Τουρκία συνεχίστηκαν οι ρωσικές επιδρομές. Στο Νικολάεφ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα από επιδρομή σε κρατικό κτίριο.

Πηγή: skai.gr