Βρετανία: «Όλα στο τραπέζι» αν αποδειχθεί ότι η Ρωσία έκανε χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη

Το Ηνωμένο Βασίλειο «εργάζεται κατεπειγόντως» για να επαληθεύσει τις αναφορές των τελευταίων ωρών ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε επίθεση εναντίον της πολιορκημένης Μαριούπολης, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.

Η Λιζ Τρας τόνισε ότι οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη χρήση τέτοιων όπλων, θα αποτελούσε μια «ανίσχυρη κλιμάκωση» του πολέμου.

«Οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων θα ήταν μια σκληρή κλιμάκωση σε αυτή τη σύγκρουση και ο Πούτιν και το καθεστώς του θα λογοδοτήσουν», υπογράμμισε η ίδια. 

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημείωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει παράνομα χημικά όπλα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει αν όντως έγινε τέτοια επίθεση στη Μαριούπολη. 

«Το αντιμετωπίζουμε με τη μέγιστη σοβαρότητα», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «θα ήθελα να υπενθυμίσω στους παγκόσμιους ηγέτες ότι η πιθανή χρήση χημικών όπλων από τον ρωσικό στρατό έχει ήδη συζητηθεί». 

«Και ήδη εκείνη την εποχή σήμαινε ότι ήταν απαραίτητο να αντιδράσουμε στη ρωσική επιθετικότητα πολύ πιο σκληρά και πιο γρήγορα».

Αντίστοιχα, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζέιμς Χίπι, τόνισε ότι αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία, όλες οι «επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι». 

Ωστόσο, ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση "δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει" τις αναφορές.

Πάντως προειδοποίησε ότι εάν αποδειχτεί ότι είναι αλήθεια «ο πρόεδρος Πούτιν θα πρέπει να γνωρίζει ότι όλες οι πιθανές επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι όσον αφορά το πώς θα απαντήσει η Δύση».

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν κάθε είδους τρόποι χρήσης αυτών των πραγμάτων, από δακρυγόνα, που είναι μέτρο ταραχών, έως εντελώς καταστροφικά θανατηφόρα συστήματα χημικών όπλων», είπε.

Ο υπουργός επαίνεσε επίσης τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στη Μαριούπολη για τον «καταπληκτικό ηρωισμό» τους εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου της χώρας με τη Ρωσία. «Νομίζω ότι είναι καταπληκτικοί άνθρωποι και αποτελούν την επιτομή όλων όσων θαυμάζουμε για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τις τελευταίες έξι εβδομάδες», πρόσθεσε. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Marise Payne, η οποία δήλωσε ότι εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες θα ήταν μια «περαιτέρω παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.

Μάλιστα, η Βρετανία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων να αναπτύξουν χημικά όπλα θα άλλαζε τη φύση της σύγκρουσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλωστε έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία, θα απαντήσουν, ενώ η φύση της απόκρισης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης. 

Νωρίτερα εχθές, το ουκρανικό τάγμα Αζόφ κατήγγειλε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη. Το τάγμα των ουκρανών ακροδεξιών ανέφερε συγκεκριμένα, μέσω Telegram, ότι μία άγνωστη ουσία ερρίφθη από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) στην πόλη, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχή του συντονισμού της κίνησης.

Το δημόσιο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Suspilne ανέφερε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από επίσημες πηγές.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο βραδινό διάγγελμά του ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει εάν αυτά έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

Το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις ερίζουν ότι η πιθανότητα η Ρωσία να κάνει χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο είναι «πολύ υψηλή».

 "Εάν οι πληροφορίες αληθεύουν είναι βαθύτατα ανησυχητικές" δηλώνει το αμερικανικό Πεντάγωνο 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι ενήμερη για τις αναφορές από τη Μαριούπολη περί χρήσης χημικού όπλου από τον ρωσικό στρατό.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία, πάντως παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ανέφερε ο εκπρόσωπός του Τζον Κέρμπι.

«Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει» χημικά όπλα, ή «δακρυγόνα αναμεμειγμένα με χημικούς παράγοντες» στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Πηγή: skai.gr