Συνεχίζεται η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» -Συμμετέχουν 10 φρεγάτες, 6 κορβέτες και 25 αποβατικά σκάφη

Συνεχίζεται η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. Στην άσκηση συμμετέχουν 10 φρεγάτες, 6 κορβέτες και 25 αποβατικά σκάφη.

Όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης, παρατηρείται μία αλλαγή στάσης από την Τουρκία. Όσο προσεγγίζει η Τουρκία την Αίγυπτο τόσο αφήνει πίσω τη Λιβύη.

Δύο δεδομένα συνέβαλαν σε αυτή τη στροφή. Το πρώτο είναι η εκλογή του Μπάιντεν στις ΗΠΑ και το δεύτερο είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» παραπέμπει στην αλυτρωτική θεωρία που έχει αναπτυχθεί στην Τουρκία και έχει εκφραστεί με χάρτες που περιλαμβάνουν το μισό Αιγαίο.

Στα τουρκικά ΜΜΕ η άσκηση παρουσιάζεται ως ένδειξη αποφασιστικότητας της Τουρκίας να προστατεύσει τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Πιο συγκεκριμένα, το CNN Turk μετέδωσε: «Η πίεση με την Ελλάδα που κάποιες φορές αυξάνεται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η ένταση στην Μαύρη Θάλασσα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και η απειλή των ναρκών. Σε μια τέτοια περίοδο οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με την άσκηση ‘Γαλάζια Πατρίδα’ θα κάνουν επίδειξη δύναμης σε τρεις θάλασσες. Η πρώτη άσκηση είχε πραγματοποιηθεί το 2019 και πέρυσι είχε διεξαχθεί μόνο σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Φέτος θα ενταχθεί και η Μαύρη Θάλασσα. Και η Τουρκία θα δείξει την αποφασιστικότητα της να προστατεύσει τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ από όλες τις απειλές».
 

Πηγή: skai.gr