Κίεβο: «Εταίροι μάς έδωσαν S-300» – «Ήδη σε επιχειρησιακή λειτουργία»

Την απόκτηση αντιαεροπορικού συστήματος S-300 «από εταίρους» ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ουκρανικός στρατός ενώ μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία. Το σύστημα εκτελεί ήδη αποστολές αναφέρεται μάλιστα. 

«Οι αντιαεροπορικές πυραυλικές δυνάμεις της Νότιας Αεροπορικής Διοίκησης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων παρέλαβαν ένα πυραυλικό σύστημα S-300 από εταίρους, το οποίο ενίσχυσε σημαντικά την ουκρανική αεράμυνα στο νότο της χώρας» σημειώνεται.  

Tην είδηση ανακοίνωσε στο κανάλι της στο Telegram, η Διοίκηση της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας (Ukrinform).

«Το πυραυλικό σύστημα S-300 εκτελεί αποτελεσματικά το έργο του εναντίον σημαντικού τμήματος στοιχείων των Ρώσων κατακτητών και μπορεί να καταρρίψει αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση 5 έως 150 χιλιομέτρων. Ταυτόχρονα, δεν έχει σημασία σε ποιο βεληνεκές πετάει ένας στόχος – 10 μέτρα ή 27 χιλιόμετρα», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία υποστηρίζει ότι κατέστρεψε 15 εναέριους στόχους στις 28 Απριλίου, μεταξύ των οποίων ένα αεροσκάφος Su-34, πέντε πυραύλους κρουζ και εννέα UAV.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Έντουαρτ Χέγκερ, ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ότι η χώρα του προμήθευσε το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία για να υποστηρίξει τη χώρα που μάχεται ενάντια στη ρωσική εισβολή. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Σλοβακική Δημοκρατία δώρισε το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία» έγραψε ο Χέγκερ με ανάρτηση στο Facebook. Η ανακοίνωση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας. 


 

Πηγή: skai.gr