Κλείσιμο

Πεσκόφ: Δεν καλέσαμε κανέναν ξένο ηγέτη για την Ημέρα της Νίκης...

Χωρίς ξένους ηγέτες θα γιορτάσει φέτος η Ρωσία την Ημέρα της Νίκης κατά των Ναζί, στις 9 Μαΐου, η Ρωσία, τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία καλά κρατεί. 

«Δεν προσκαλέσαμε κανέναν ξένο ηγέτη στην Ημέρα της Νίκης. Αυτή είναι η γιορτή μας, αυτή είναι μια ιερή γιορτή για όλη τη Ρωσία, για όλους τους Ρώσους. Αλλά δεν προσκαλέσαμε ξένους ηγέτες» είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Κληθείς για διευκρινίσεις ο Ρώσος αξιωματούχος, απάντησε δε ότι στις 9 Μαΐου δεν αναμένεται ούτε η επίσκεψη του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στενού συμμάχου του Πούτιν. «Από όσο ξέρω, όχι, δεν σχεδιάζει να έρθει» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2015, περίπου 30 αρχηγοί κρατών ήταν παρόντες στους εορτασμούς του 2015, παρότι οι ηγέτες των δυτικών χωρών μποϊκόταραν τους εορτασμούς λόγω της ρωσικής επέμβασης στη Κριμαία.

Στην Ρωσία της δεκαετίας του 1990, μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ, η 9η Μαΐου δεν εορταζόταν με λαμπρότητα ή μεγάλες παρελάσεις. Μετά την άνοδο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία, αυτό άλλαξε. 

Οι πρόβες για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου, ημέρα που σηματοδοτεί την 77η επέτειο από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης κατά των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν ήδη ξεκινήσει.

Μια ημέρα - ορόσημο, κατά την οποία, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει να έχει πετύχει την νίκη ή έστω, «κάποιου είδους νίκη», κατά της Ουκρανίας.

Πηγή: skai.gr