Σλοβακία: Προμηθεύει την Ουκρανία με σύστημα αεράμυνας S-300

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Έντουαρτ Χέγκερ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του προμήθευσε το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία για να υποστηρίξει τη χώρα που μάχεται ενάντια στη ρωσική εισβολή.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Σλοβακική Δημοκρατία δώρισε το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία» έγραψε ο Χέγκερ με ανάρτηση στο Facebook.

Σύμφωνα με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα σιδηροδρομικώς στο Κίεβο, αυτή η «δωρεά» είναι η απάντηση της χώρας του σε αίτημα για βοήθεια που διατύπωσε η Ουκρανία ασκώντας το δικαίωμά της σε «αυτοάμυνα», σύμφωνα με το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-300, ρωσικής σχεδίασης, ήταν μεταξύ των συγκεκριμένων ουκρανικών αιτημάτων για παραδόσεις όπλων από δυτικές χώρες.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η παράδοση του συστήματος αεράμυνας «δεν σημαίνει ότι η Σλοβακία εμπλέκεται στην ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το σύστημα «θα βοηθήσει να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αθώοι Ουκρανοί» μπροστά στην επιθετικότητα του ρωσικού καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγή: skai.gr