Στα 25 χλμ. από το Κίεβο τα ρωσικά στρατεύματα- Σφοδρές μάχες στα περίχωρα- Νεκροί από βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

Οι μάχες μαίνονται έξω από το Κίεβο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να σημειώνουν πρόοδο, μετά από μέρες ακινητοποίησης. 

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας το πρωί του Σαββάτου έκανε λόγο για συνέχιση των μαχών βορειοδυτικά του Κιέβου επισημαίνοντας ότι ο κύριος όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων απέχει τώρα περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Επιβεβαιώνεται δε ότι «στοιχεία της μεγάλης ρωσικής φάλαγγας βορείως του Κιέβου έχουν διασπαρεί, πιθανώς για να υποστηρίξουν μια ρωσική προσπάθεια να περικυκλωθεί η πόλη».

Το υπουργείο αναφέρει πάντως ότι αυτή η διάσπαση της φάλαγγας θα μπορούσε να είναι και μια προσπάθεια από τους Ρώσους να μειώσουν το πόσο ευάλωτοι είναι στις ουκρανικές αντεπιθέσεις, οι οποίες έχουν στοιχίσει σημαντικά στις ρωσικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, τα τανκς και το πυροβολικό συνεχίζουν να σφυροκοπούν μέρη που ήταν ήδη υπό πολιορκία με βομβαρδισμούς, που οι κάτοικοι της νότιας λιμενικής πόλης της Μαριούπολης δεν μπόρεσαν να θάψουν τους νεκρούς τους. 

Σύμφωνα με το Skynews, σε προηγούμενες επιθέσεις στη Συρία και την Τσετσενία, η στρατηγική της Ρωσίας ήταν να συντρίψει την ένοπλη αντίσταση με συνεχείς αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς που ισοπεδώνουν τα πληθυσμιακά κέντρα.

«Αυτού του είδους η επίθεση έχει ήδη αποκόψει τη Μαριούπολη και υπάρχει φόβος ότι μια παρόμοια μοίρα θα μπορούσε να περιμένει το Κίεβο και άλλες περιοχές της Ουκρανίας εάν ο πόλεμος συνεχιστεί», επισημαίνει το τηλεοπτικό δίκτυο. 

Στη Μαριούπολη, τα ανελέητα μπαράζ επιθέσεων στην πόλη απέτρεψαν επανειλημμένες προσπάθειες αποστολής τροφής και νερού και αποχώρηση αμάχων, αν και υπάρχει η ελπίδα ότι η κατάσταση θα μπορούσε να εκτονωθεί ελαφρώς με το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας ανέφεραν επίσης ότι τα πτώματα πέντε ανθρώπων ανασύρθηκαν από μια πολυκατοικία που χτυπήθηκε από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι. Μεταξύ των νεκρών,  δύο γυναίκες, ένας άνδρας και δύο παιδιά.

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Νωρίτερα, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, ανακοίνωσε ότι σήμερα άνοιξαν αρκετοί ανθρωπιστικοί διάδρομοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την πολιορκημένη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης και από τη Ζαπορίζια, άνοιξαν σήμερα, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η Ρωσία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της για κατάπαυση του πυρός.

Η ίδια επισήμανε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να εκκενώσει πολλές πόλεις και χωριά στις περιοχές του Κιέβου και της Σούμι και σε ορισμένες άλλες περιοχές όπου διεξάγονται μάχες.

«Ελπίζω ότι η μέρα θα πάει καλά, όλες οι προγραμματισμένες διαδρομές θα είναι ανοιχτές και η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να εγγυηθεί το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός», είπε σε μια βίντεο που δημοσιεύτηκε.

Πηγή: skai.gr