Ουκρανία: Άνοιξαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε Μαριούπουλη και Ζαπορίζια για την αποχώρηση αμάχων

Αρκετοί ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την πολιορκημένη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης και από τη Ζαπορίζια, άνοιξαν σήμερα, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η Ρωσία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της για κατάπαυση του πυρός.

Η ίδια επισήμανε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να εκκενώσει πολλές πόλεις και χωριά στις περιοχές του Κιέβου και της Σούμι και σε ορισμένες άλλες περιοχές όπου διεξάγονται μάχες.

«Ελπίζω ότι η μέρα θα πάει καλά, όλες οι προγραμματισμένες διαδρομές θα είναι ανοιχτές και η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να εγγυηθεί το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός», είπε σε μια βίντεο που δημοσιεύτηκε.

Σύμφωνα με το BBC, οι προσπάθειες εκκένωσης που ξεκινούν στις 09:00 τοπική ώρα, θα δουν οχήματα να αναχωρούν από έξι προορισμούς σε όλη την περιοχή.

Όλες οι πομπές κατευθύνονται προς την κεντρική πόλη της Πολτάβα και αναμένεται να φτάσουν μεταξύ 13:00 και 14:00.

Σημειώνεται ότι αρχές της χώρας αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.500 άνθρωποι στη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται σε αποκλεισμό με τα αποθέματα σε νερό και φαγητό να τελειώνουν, ενώ οι προσπάθειες για ασφαλή διαφυγή των κατοίκων απέτυχαν επανειλημμένα αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: skai.gr