Μια ανάσα από το Κίεβο οι Ρώσοι: Σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή- Νέες δορυφορικές εικόνες

Μαίνεται για 17η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να ενισχύονται τις τελευταίες ώρες γύρω από το Κίεβο.

Λίγα λεπτά πριν από τις 5:30 τα ξημερώματα ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα. 

Σε μήνυμά του στο Telegram, ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου, αναφέρει ότι η πόλη βρίσκεται σε συναγερμό για αεροπορική επιδρομή και θα πρέπει όλοι να αναζητήσουν καταφύγιο άμεσα.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ακούστηκαν εκρήξεις και στη συνέχεια πυροβολισμοί στην πόλη. 

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν χθες, από την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies, δείχνουν σπίτια και άλλα κτίρια στις φλόγες, εκτεταμένες ζημιές και κρατήρες κατά μήκος της κοινότητας Μοσχούν, βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Διακρίνονται επίσης μεγάλες ουρές αυτοκινήτων που προσπαθούν να φύγουν από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι φωτογραφίες από το Maxar φαίνεται να υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες «πυροβολούν ενεργά σε κατοικημένες περιοχές» - και σε μια φωτογραφία, μια φωτεινή λάμψη στο στόμιο φαίνεται από ένα πυροβόλο όπλο.

Εκτεταμένες ζημιές καταγράφονται και στο Μοσχούν, μια πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου, ενώ οι πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε στο αεροδρόμιο Χοστόμελ. 

Σειρήνες ήχησαν και στη δυτική πόλη Λβιβ, την Οδησσό και το Χάρκοβο, το Τσερκάσι, καθώς και στην περιφέρεια του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανέφερε αριθμός τοπικών ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Στο Νικολάεφ, νέοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν το βράδυ, με τον περιφερειακό κυβερνήτη να αναφέρει ότι ένα σούπερ μάρκετ και πολλές κατοικίες παραδόθηκαν στις φλόγες.

Στο Χάρκοβο, στο προάστιο Ιζιούμ, μία πολυκατοικία, καταστήματα και αυτοκίνητα βομβαρδίστηκαν. 

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το τελευταίο 24ωρο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει 89 φορές το Ιζιούμ και την ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου.Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι έχουν βομβαρδιστεί 49 σχολεία και ένα ψυχιατρείο.

Στη Μαριούπολη, οι ρωσικές επιδρομές απέτρεψαν για άλλη μία φορά την απομάκρυνση των αμάχων, όπως κατήγγειλε η ουκρανική κυβέρνηση.

Οι αρχές της χώρας  αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.500 άνθρωποι στη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται σε αποκλεισμό με τα αποθέματα σε νερό και φαγητό να τελειώνουν. 

Σε βίντεο του ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι έχουν παγιδεύσει τους πολίτες μέσα στην πόλη και αρνούνται να επιτρέψουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, σε νεότερη  ενημέρωσή του για τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις από αέρος και με πυραύλους κατά των πόλεων Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ, στη δυτική Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr