Κρεμλίνο προς Δύση: Κυριαρχικό μας δικαίωμα μας πώς μετακινούμε τις δυνάμεις μας στο έδαφός μας 

Το Κρεμλίνο δεν είναι έτοιμο να εξετάσει, και δεν θα εξετάσει, παράπονα, συμπεριλαμβανομένων παραπόνων από τις ΗΠΑ, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία αναπτύσσει τις ένοπλες δυνάμεις της στο δικό της έδαφος, διεμήνυσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Την ώρα που εντείνεται η αμφισβήτηση των δυτικών κρατών σχετικά με το αν πραγματικά η Μόσχα αποσύρει τις δυνάμεις της από τα ρωσοουκρανικά σύνορα, ο ρώσος αξιωματούχος φάνηκε να τις αψηφά. 

«Ο τρόπος μετακίνησης των ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της χώρας μας είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα, και δεν σκοπεύουμε να το συζητήσουμε με κανέναν» ξεκαθάρισε, απαντώντας σε αίτημα να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Ρωσία φέρεται να συνεχίζει να στέλνει τα στρατεύματά της στα σύνορα με την Ουκρανία. 

Επανέλαβε ότι νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «ορισμένες φάσεις ασκήσεων σε περιοχές που γειτνιάζουν με τα σύνορα με την Ουκρανία, στην Κριμαία, πλησιάζουν στην ολοκλήρωση». 

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι «καθώς αυτές οι φάσεις της άσκησης ολοκληρώνονται, οι μονάδες αρχίζουν να επιστρέφουν στις μόνιμες στρατιωτικές τους βάσεις και αυτή η διαδικασία είχε ήδη ξεκινήσει» 

«Αυτή είναι μια παρατεταμένη διαδικασία. Είναι σαφές ότι το επιχειρησιακό σώμα για τις ασκήσεις, σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια πολλών εβδομάδων και, φυσικά, είναι αδύνατο να αποσυρθεί σε μια μέρα. Δεν μπορούν να αποσυρθούν όλες οι δυνάμεις σε μια μέρα, δεν μπορούν να σηκωθούν όλες μαζί στον αέρα και να πετάξουν αμέσως» σχολίασε δηκτικά, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των μονάδων στις βάσεις τους. 

«Λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται, όπως πάντα, για απολύτως αβάσιμες κατηγορίες» δήλωσε ο ρώσος εκπρόσωπος για τις δυτικές κατηγορίες. 

Την ανησυχία του ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία προσπαθεί να βρει πρόσχημα για να επιτεθεί στην Ουκρανία εξέφρασε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στη σκιά της έντασης στο Ντονμπάς. 

Ο Στόλτενμπεργκ αποκάλυψε ότι το ΝΑΤΟ έχει πληροφορίες ότι η Ρωσία προσπαθεί να οργανώσει μια προβοκάτσια, και επανέλαβε ότι τα κράτη του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να ανησυχούν, καθώς δεν έχουν δει ακόμη σημάδια απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων που περικυκλώνουν τα ουκρανικά σύνορα. 
 

Η Γερμανία δεν έχει δει κανένα ημάδι ότι η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορά της με την Ουκρανία, ξεκαθάρισε την Πέμπτη η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ προειδοποιώντας με κυρώσεις. 

Πηγή: skai.gr