Κλείσιμο

Εντείνονται οι επιθέσεις στο Ντονμπάς, ενώ εκπνέει το ρωσικό τελεσίγραφο στους πολιορκημένους της Μαριούπολης

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Η ρωσική στρατιωτική παρουσία στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ οι μάχες στο Ντονμπάς εντείνονται καθώς οι Ρώσοι προσπαθούν να διασπάσουν την ουκρανική άμυνα, αναφέρει σε πρωινή ενημέρωση το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο κάνει επίσης την εκτίμηση πως η αεροπορική δραστηριότητα των Ρώσων στη βόρεια Ουκρανία μάλλον θα παραμείνει μικρή έπειτα από την αποχώρηση των δυνάμεων από βορείως του Κιέβου. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος πληγμάτων ακριβείας κατά στόχων προτεραιότητας στην ουκρανική επικράτεια.

Τονίζεται επίσης ότι οι ρωσικές επιθέσεις σε πόλεις ανά την Ουκρανία δείχνουν την πρόθεση των Ρώσων να επιχειρήσουν να διαταράξουν τη μετακίνηση ενισχύσεων και όπλων των Ουκρανών προς τα ανατολικά της χώρας.

Σε προηγούμενη νυχτερινή ενημέρωση, το Υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο ανέφερε πως οι επιθέσεις του ρωσικού πυροβολικού και τα πλήγματα στη γραμμή ελέγχου στο Ντονμπάς συνεχίζουν να αυξάνονται, με τους Ουκρανούς όμως να απωθούν πολυάριθμες απόπειρες προέλασης από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Η ικανότητα της Ρωσίας να σημειώσει πρόοδο συνεχίζει να πλήττεται από τις περιβαλλοντικές, επιμελητειακές και τεχνικές προκλήσεις που την έχουν επηρεάσει μέχρι στιγμής, συνδυαζόμενες με την ανθεκτικότητα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που έχουν υψηλό κίνητρο», σχολίασε το βρετανικό υπουργείο.

Τέλος, σημείωσε πως «η ανικανότητα των Ρώσων να εξαλείψουν την αντίσταση στη Μαριούπολη και οι αδιάκριτες επιθέσεις τους, οι οποίες έχουν πλήξει τον άμαχο πληθυσμό, είναι ενδεικτικές της συνεχιζόμενης αποτυχίας τους να επιτύχουν τους στόχους τους όσο γρήγορα θα ήθελαν».

Λήγει το ρωσικό τελεσίγραφο στη Μαριούπολη 

«Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», ανέφερε Ουκρανός αξιωματικός υπό πολιορκία στη Μαριούπολη, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους «βγάλει» από εκεί με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook σήμερα.

«Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς», ανέφερε ο κυβερνήτης Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι οχυρωμένος στο τεράστιο συγκρότημα της σιδηρουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), τον τελευταίου θύλακα που απομένει στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας αυτό.

«Απευθύνουμε έκκληση και εκλιπαρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν. Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βολίνα ο ρωσικός στρατός έχει «το πλεονέκτημα στον αέρα, στο πυροβολικό, σε χερσαίες δυνάμεις, σε εξοπλισμό και στα άρματα μάχης».

«Υπερασπιζόμαστε μόνο ένα σημείο –το εργοστάσιο Αζοφστάλ–, όπου πέρα από τους στρατιωτικούς βρίσκονται επίσης άμαχοι που μετατράπηκαν σε θύματα αυτού του πολέμου», συνεχίζει.

Η Μόσχα κάλεσε ξανά τους τελευταίους αμυνόμενους στη Μαριούπολη να σταματήσουν την «παράλογη αντίσταση», υποσχόμενη ότι θα «σωθεί η ζωή» των μαχητών που είναι οχυρωμένοι στο συγκρότημα της Αζοφστάλ εάν παραδοθούν.

Στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά τη διάρκεια του βραδινού του διαγγέλματος ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει «πολύ σοβαρή», «δύσκολη όσο μπορεί να είναι», κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό πως εμπόδισε όλες τις προσπάθειες να οργανωθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Από την πλευρά του, ο ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ ανέφερε ότι κανένας δεν χρησιμοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε χθες και πρόσθεσε πως θα ανοίξει εκ νέου σήμερα το απόγευμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα μέρη αλληλοκατηγορούνται για υπονόμευση των προσπαθειών να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες. Η Μόσχα κατηγόρησε επανειλημμένα τους αμυνόμενους στη Μαριούπολη πως χρησιμοποιούν άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Πηγή: skai.gr