Σανγκάη: Χαλαρώνει το lockdown για 4 εκατομμύρια κατοίκους

Οι Αρχές της Σανγκάης επέτρεψαν σε άλλα 4 εκατομμύρια ανθρώπους να βγουν από τα σπίτια τους την Τετάρτη, καθώς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό στην μεγαλύτερη πόλη της Κίνας χαλάρωσαν και ορισμένα εργοστάσια άρχισαν να λειτουργούν ξανά.

Συνολικά σχεδόν 12 εκατομμύρια άνθρωποι στην πόλη των 25 εκατομμυρίων μπορούν πλέον να βγουν έξω από τα σπίτια μετά τον πρώτο γύρο χαλάρωσης την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε αξιωματούχος υγείας σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι ο ιός ήταν «υπό αποτελεσματικό έλεγχο» για πρώτη φορά σε ορισμένα μέρη της πόλης.

Η Σανγκάη επέβαλε εκτεταμένο lockdown περιορίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από τις 28 Μαρτίου. Τα αυστηρά μέτρα προκάλεσαν πρωτόγνωρες εντάσεις και έλλειψη πρόσβασης σε τρόφιμα και φάρμακα. 

Το πολυήμερο lockdown προκάλεσε έντονους φόβους για την παγκόσμια οικονομία. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους υποχώρησε σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα είναι σχετικά χαμηλοί, αλλά η κυβέρνηση επιβάλλει μια στρατηγική «μηδενικής ανοχής» στον COVID, αποκλείοντας μεγάλες πόλεις για να απομονώσει κάθε κρούσμα.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση ανέφερε 19.927 νέα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα, εκ των οποίων όλα εκτός από 2.761 δεν είχαν συμπτώματα. Η Σανγκάη αντιπροσώπευε το 95% του συνόλου, ή 18.902 περιπτώσεις, εκ των οποίων μόνο 2.495 είχαν συμπτώματα.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι 26.760 άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί, αλλά δεν είχαν συμπτώματα, απεγκλωβίστηκαν την Τετάρτη. 

Ο αποκλεισμός και σε άλλα μεγάλα βιομηχανικά και εμπορικά κέντρα, όπως το Changchun, το Jilin και το Shenyang στα βορειοανατολικά, το λιμάνι Tianjin ανατολικά του Πεκίνου και το Shenzhen και το Guangzhou στο νότο ανάγκασε τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλους κατασκευαστές να μειώσουν ή να σταματήσουν την παραγωγή, επειδή οι προμηθευτές τους δεν μπορούσαν να παραδώσουν.

Η Volkswagen AG ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι το εργοστάσιό της στο Changchun επανέλαβε την παραγωγή και η αυτοκινητοβιομηχανία εξέταζε πότε θα ανοίξει ξανά η μονάδα της στη Σαγκάη. Η BMW AG ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιό της στη Σενγιάνγκ άνοιξε ξανά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές, το καθεστώς των περιοχών με περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους μετατράπηκε από κλειστές σε ελεγχόμενες, δήλωσε ο Wu, ο υπεύθυνος υγείας. Κάποιοι δεν επιτρέπεται να φύγουν από τις γειτονιές τους και οι μεγάλες συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν.

Πηγή: Associated Press

Πηγή: skai.gr