Εφιαλτικά σενάρια για την τιμή του πετρελαίου μετά το εμπάργκο των ΗΠΑ στη Ρωσία- Τα σχέδια της Ευρώπης

Πρωτοφανείς καταστάσεις διαταράσσουν την ισορροπία της παγκόσμιας οικονομίας, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και του Ηνωμένου Βασιλείου να τις μειώσει μέχρι το 2022. Μπορεί και οι δύο χώρες να έχουν περιορισμένη εξάρτηση από τα ενεργειακά προϊόντα της Ρωσίας, όμως είναι ένα σαφές σήμα και ένα πλήγμα για τα έσοδα της Ρωσίας, τα οποία πριν την πανδημία άγγιζαν τα 120 δισ. δολάρια. 

Σε επίπεδο τιμών, μετά τις ανακοινώσεις δεν παρατηρήθηκε έκρηξη με το πετρέλαιο να βρίσκεται κάτω από τα 130 δολάρια το βαρέλι και γύρω στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα το φυσικό αέριο. 

Ωστόσο, εφιαλτικά σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι και λένε ότι μπορούμε να δούμε το επόμενοι διάστημα το brent να φτάνει τα 180-200 δολάρια το βαρέλι. 

Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να προχωρήσει σε εμπάργκο. Παρόλα αυτά, σήμερα ανακοινώθηκε ότι προχωρά σε σχέδιο απεξάρτησης κατά 80% από το φυσικό αέριο στη διάρκεια του 2022. Παράλληλα, θα στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας, LNG, θα γεμίσει τις αποθήκες της σε ποσοστό 90% ώστε να μην είναι απροετοίμαστη για τον επόμενο χειμώνα, θα ανοίξει τον δρόμο για επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις για το ενεργειακό κόστος και δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να βάλουν πλαφόν στους λογαριασμούς των ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ έχει μπει στο τραπέζι και το ευρω-ομόλογο. 

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται εντός της εβδομάδας να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους.
 

Πηγή: skai.gr