Κλείσιμο

Ουκρανία: Τουλάχιστον 27 άμαχοι νεκροί στο Χάρκοβο - Περίπου 3.500 πολίτες απομακρύνθηκαν από το Σούμι

Τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, ο Σέρχι Μπολβίνοφ.

Συνολικά, από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή του Χαρκόβου 170 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά.

Η Μαριούπολη, στα νότια, έχει απομονωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες όμως δεν βρίσκονται μέσα στην πόλη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αμυντικού τομέα των ΗΠΑ. Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» για τις ρωσικές δυνάμεις να την καταλάβουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει και πολλές απόπειρες των Ρώσων να καταλάβουν το Μικολάγιφ.

Στο Σούμι, ο κυβερνήτης της περιοχής είπε ότι στην επιχείρηση εκκένωσης της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί περίπου 3.500 άμαχοι.

Περισσότεροι από 1.200 φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο είναι παγιδευμένοι στην πολιορκημένη πόλη Σούμι μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που εκκενώνουν την περιοχή, αναφέρει ο ανταποκριτής του Guardian στη Δυτική Αφρική. 

Ένας «ανθρωπιστικός διάδρομος» από το Σούμι στην ανατολική Ουκρανία έως την Πολτάβα, 175 χιλιόμετρα νότια, συμφωνήθηκε με τη Ρωσία, δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας. 

Η είδηση της εκκένωσης έρχεται ως τεράστια ανακούφιση για πολλούς στο Σούμι, που ουσιαστικά είχαν παγιδευτεί. 

Βομβαρδισμοί, εκρήξεις και μάχες σημειώθηκαν στα περίχωρα της πόλης, ωστόσο στη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον 21 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από ρωσικές βόμβες σε κατοικημένη οδό της πόλης, σύμφωνα με ουκρανικές αρχές.

Οι κεντρικοί δρόμοι και οι γέφυρες που οδηγούν έξω από το Σούμι έχουν υποστεί ζημιές από τις μάχες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα. Πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη τροφής και νερού και ορισμένοι μαθητές στο Σούμι έχουν καταφύγει στην κατανάλωση βραστού πάγου με συνέπεια να αρρωστήσουν. Το προσωπικό του πανεπιστημίου και οι εθελοντές βοηθούσαν τους φοιτητές καθημερινά, παρέχοντας φαγητό και νερό.
 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr