Ομάδα κατά της μοναρχίας σχεδιάζει να τα κάνει όλα μπάχαλο στη στέψη του βασιλιά Καρόλου

Μια ομάδα που είναι κατά της μοναρχίας έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου. Για την ακρίβεια, δεκάδες πολίτες που ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα θα «ξεχυθούν» στους δρόμους φορώντας κίτρινα μπλουζάκια και κρατώντας πλακάτ με σύνθημα: «Δεν είσαι ο βασιλιάς μας». 

Η Republic, μια ομάδα που επιθυμεί την κατάργηση της μοναρχίας και την αντικατάσταση του βασιλιά από έναν εκλεγμένο, δημοκρατικό αρχηγό κράτους, έχει προγραμματίσει διαδήλωση στις 6 Μαΐου. Η ιστοσελίδα της ενθαρρύνει τους διαδηλωτές να φορέσουν κίτρινα μπλουζάκια και να ενωθούν με τους διοργανωτές στην πλατεία Τραφάλγκαρ από τις 6 το πρωί της μεγάλης ημέρας. 

Η ομάδα, η οποία ισχυρίζεται ότι υποστηρίζεται από περισσότερους από 80.000 ανθρώπους, λέει ότι περισσότεροι από χίλιοι θα τους ακολουθήσουν για να διαμαρτυρηθούν κατά μήκος της διαδρομής την ημέρα της στέψης του βασιλιά Καρόλου. Οργανωτής και επικεφαλής της είναι ο Graham Smith, ο οποίος πρόσφατα κατηγόρησε το BBC ότι δεν είναι αμερόληπτο στην κάλυψη της μοναρχίας.

«Το Σάββατο 6 Μαΐου τα μάτια του κόσμου θα είναι στραμμένα στη στέψη. Αυτή είναι η στιγμή που θα κάνουμε την αντίρρησή μας δυνατή, ορατή και αδύνατο να αγνοηθεί. Υποσχεθείτε να προσθέσετε τη φωνή σας στο κάλεσμα για μια δημοκρατία», αναφέρουν σε μήνυμά τους.  

Οι πιθανοί αντιμοναρχικοί διαδηλωτές έχουν οδηγίες να δημιουργήσουν μια «κίτρινη λαοθάλασσα» και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα για τη μοναρχία. Σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν κοντά στο άγαλμα του βασιλιά Καρόλου Α', στη μέση του κυκλικού κόμβου της πλατείας Τραφάλγκαρ.

Ο κ. Σμιθ είναι συγγραφέας του βιβλίου, με τίτλο «Abolish The Monarchy» (Καταργήστε τη μοναρχία), το οποίο θα εκδοθεί στις αρχές Ιουνίου. 

Η ομάδα Republic

Διαμαρτυρίες κατά της στέψης έχουν προγραμματιστεί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, ιδίως στις πρωτεύουσες. Στη Σκωτία, μια πορεία για την ανεξαρτησία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί ταυτόχρονα με τη στέψη. Στο Εδιμβούργο θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία στο Εθνικό Μνημείο της Σκωτίας. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται να πάνε. 

Μιλώντας τον περασμένο μήνα, ο κ. Σμιθ είπε ότι ο Κάρολος θα πρέπει να επικρίνεται όπως κάθε άλλος πολιτικός, αλλά σε μια προσπάθεια να εξηγήσει γιατί η ομάδα οργανώνει περισσότερες διαμαρτυρίες κατά του βασιλιά παρά κατά της εκλιπούσας μητέρας του, παραδέχθηκε: «Η βασίλισσα απολάμβανε τον σεβασμό και αυτό απέτρεπε τους ανθρώπους να την επικρίνουν άμεσα».

Και συνέχισε: «Ο Κάρολος είναι ένα πολύ διαφορετικό άτομο. Μόλις κληρονόμησε τον θρόνο και η κληρονομικότητα είναι ένα θέμα. Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να πιέσουμε... Όλα έχουν αλλάξει, είναι μια πολύ διαφορετική μοναρχία. Αυτό έχει αλλάξει τη φύση της εκστρατείας. Ο Κάρολος είναι απλώς ένας τύπος με κοστούμι που ξοδεύει πολλά από τα χρήματά μας. Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν πολιτικός», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Η ομάδα Republic

Πηγή: skai.gr