Μικρή αύξηση ανεργίας και μείωση θέσεων εργασίας στη Βρετανία

Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε 220.000 περισσότερους ανθρώπους που αναζητούσαν θέση εργασίας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε οριακά από 3,7% στο 3,8% κατά τους τρεις μήνες μέχρι και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS).

Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε 220.000 περισσότερους ανθρώπους που αναζητούσαν θέση εργασίας.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός όσων διεκδικούν επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 28.200 το Μάρτιο, κάτι που προϊδεάζει για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού ανεργίας τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, οι διαφημιζόμενες διαθέσιμες θέσεις εργασίας μειώθηκαν το περασμένο τρίμηνο κατά 47.000 σε 1,1 εκατομμύρια. Πρόκειται για την ένατη συναπτή μείωση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας.

Το ONS ανέφερε πως ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων αντανακλά την «αβεβαιότητα» που επικρατεί σε μια σειρά τομέων, με πολλές εταιρείες να επικαλούνται τις οικονομικές πιέσεις ως λόγο για τη μη πρόσληψη περισσότερου προσωπικού.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως το συνολικό μέσο εισόδημα, περιλαμβανομένων των επιμίσθιων, αυξήθηκε κατά 5,9% στο τρίμηνο ως τον Φεβρουάριο.

Η αύξηση αυτή βέβαια υπολείπεται της τιμής του πληθωρισμού που την αντίστοιχη περίοδο παρέμεινε πάνω από το 10%.

Η ρυθμός αύξησης των μισθών, χωρίς να υπολογίζονται τα μπόνους και ο πληθωρισμός, παρέμεινε σταθερός στο 6,6% κατά την ίδια περίοδο. Συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό, καταγράφεται μείωση του πραγματικού εισοδήματος κατά 2,3%.

Αναφορικά με τις απεργίες των δύο πρώτων μηνών του μήνα, αναφέρεται πως το Φεβρουάριο χάθηκαν 348.000 εργάσιμες ημέρες συνολικά, μετά από 210.000 ώρες τον Ιανουάριο.
 

Πηγή: skai.gr