Αντίστροφη μέτρηση για τη στέψη του Καρόλου – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

Στις 6 Μαΐου, ο Βρετανός μονάρχης θα στεφθεί στο Λονδίνο, με τη λίστα των προσκεκλημένων να ξεπερνά τα 2.000 άτομα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη στέψη του Καρόλου Γ' έχει αρχίσει. Απομένει ακριβώς ένας μήνας μέχρι να στεφθεί βασιλιάς ο πρωτότοκος γιος της αείμνηστης Ελισάβετ Β' μαζί με τη σύζυγό του, βασίλισσα Καμίλα, ένας τίτλος που δεν χαρακτηρίζεται πλέον από τη λέξη «σύζυγος».

Στις 6 Μαΐου, το Λονδίνο θα μπει σε εορταστική διάθεση. Από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 έχουν αποκαλυφθεί ορισμένες λεπτομέρειες για το τι θα συμβεί στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, στο Ουίνδσορ και στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Μετά από μήνες επίσημου πένθους, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον έτοιμο να στέψει τον βασιλιά. Πριν αποκαλυφθεί η επίσημη ημερομηνία, θεωρήθηκε ότι η τελετή θα γινόταν τον Ιούνιο, στην 70ή επέτειο της στέψης της Ελισάβετ Β' το 1953. Η απόφαση να επισπευσθεί κατά ένα μήνα «έσπασε» την παράδοση και διέψευσε τις προσδοκίες, αλλά δεν είναι η μόνη παράδοση που πάει… περίπατο.

Ψυχαγωγικές δραστηριότητες

Η στέψη του Καρόλου Γ' θα είναι μια γιορτή για όλη τη χώρα. Εκτός από την ίδια την τελετή, το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαΐου θα είναι γεμάτο με ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Λίγα λεπτά πριν ο μονάρχης εισέλθει στο Αβαείο του Ουέστμινστερ για να στεφθεί, θα περπατήσει στους δρόμους του Λονδίνου. Τόσο η στέψη όσο και η συναυλία στο Κάστρο του Ουίνδσορ, την Κυριακή 7 Μαΐου, θα μεταδοθούν τηλεοπτικά. Τα πάρτι στους δρόμους είναι στην ημερήσια διάταξη και, τη Δευτέρα, 8 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί το «The Big Help Out», μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει τον ουσιαστικό ρόλο του εθελοντισμού στη χώρα. Ένας διαδραστικός χάρτης θα καθοδηγεί τους πολίτες στις διάφορες προγραμματισμένες εκδηλώσεις, ενώ όσοι το επιθυμούν μπορούν να οργανώσουν τη δική τους εκδήλωση.

Κάρολος και Καμίλα

Τα στέμματα 

Την ημέρα της στέψης, ο Κάρολος Γ' θα φορέσει δύο διαφορετικά στέμματα. Το πρώτο, και πιο σημαντικό, είναι το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, το παλαιότερο στέμμα της βρετανικής μοναρχίας, που χρονολογείται από το 1661, και θεωρείται το κόσμημα όλων των κοσμημάτων του στέμματος. Η Ελισάβετ Β' το φόρεσε κατά τη στέψη της το 1953. Μάλιστα, χρειάστηκε να υποστεί κάποιες μικρές προσαρμογές για να ταιριάζει στο κεφάλι του Καρόλου Γ', ο οποίος θα είναι ο έβδομος βασιλιάς που θα το φορέσει.

Μετά τη λειτουργία στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, ο μονάρχης θα φορέσει το λεγόμενο στέμμα του αυτοκρατορικού κράτους, με το οποίο θα χαιρετήσει τους υπηκόους του από το μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ. Πρόκειται για το στέμμα που συνήθως φοριέται κατά την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου και δημιουργήθηκε για τη στέψη της βασίλισσας Βικτωρίας τον Ιούνιο του 1838.

Το στέμμα της Καμίλα ήταν πιο δύσκολο να αποφασιστεί. Μετά από πολλές διαβουλεύσεις, το στέμμα που επιλέχθηκε είναι αυτό που φορούσε η βασίλισσα Μαρία του Τεκ το 1911, προγιαγιά του Καρόλου Γ΄, όταν στέφθηκε ο Γεώργιος Ε΄, αποφεύγοντας έτσι τη διαμάχη για τη σύνδεση του αποικιακού παρελθόντος της Βρετανίας με ορισμένα από τα κοσμήματα του στέμματος.

Ο Κάρολος Γ' έχει εύκολο έργο, καθώς θα στεφθεί με τη στρατιωτική του στολή. Σε συγκεκριμένες στιγμές της τελετής, θα φορέσει διαφορετικά ενδύματα, όπως το λευκό Colobium Sindonis κατά τη διάρκεια του χρίσματός του με το ιερό λάδι. Η Καμίλα, εν τω μεταξύ, έχει επιλέξει τον σχεδιαστή Bruce Oldfield, ο οποίος την έχει ντύσει σε διάφορες περιστάσεις. Το χρώμα που θα επιλεγεί για την ημέρα είναι ακόμη άγνωστο. Αν ήθελε να ακολουθήσει την παράδοση, θα επέλεγε το λευκό, το σύμβολο της ανανέωσης και της αγνότητας.

6.000 λιγότεροι επισκέπτες 

Στις 6 Μαΐου, μια από τις παλαιότερες βασιλικές παραδόσεις θα «σπάσει» πιθανότατα: μια παράδοση που υπαγόρευε να μην παρευρίσκονται άλλοι ξένοι βασιλείς στη στέψη, επειδή η τελετή εκλαμβάνεται ως ιερή πράξη μεταξύ του ηγεμόνα και του λαού. Τώρα, ωστόσο, αναμένεται η παρουσία βασιλικών από όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά, οι καλεσμένοι θα είναι 6.000 λιγότεροι απ’ ότι στη στέψη της Ελισάβετ Β'.

Ο άνθρωπος πίσω από την ταφή της Ελισάβετ Β΄ και τη στέψη του Καρόλου Γ΄

Ο 65χρονος Edward Fitzalan-Howard είναι υπεύθυνος για όλες τις λεπτομέρειες της στέψης. Ο 18ος δούκας του Νόρφολκ είναι υπεύθυνος για τις περισσότερες κρατικές υποθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την οργάνωση της έναρξης της Βουλής μέχρι τις κηδείες των ηγεμόνων και κάθε τελετή που αφορά τον μονάρχη. Προετοίμαζε την κηδεία της Ελισάβετ Β' επί 20 χρόνια και τώρα, μέσα σε λίγους μήνες, οργάνωσε τη στέψη.

Οικογένεια βασιλιά Καρόλου

Τα εγγόνια 

Ο μεγαλύτερος εγγονός του βασιλιά Καρόλου, γιος του Ουίλιαμ της Αγγλίας και της Κέιτ Μίντλετον και δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στέψη του παππού του, γεγονός που έρχεται επίσης σε αντίθεση με την παράδοση που υπαγορεύει ότι οι κληρονόμοι πρέπει να είναι απλοί θεατές στη στέψη. Όπως επιβεβαίωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ο εννιάχρονος πρίγκιπας Τζορτζ θα είναι ένας από τους τέσσερις που θα συνοδεύουν τον Κάρολο στην τελετή. Στην περίπτωση της Καμίλα, οι τέσσερις ακόλουθοι θα είναι τρία από τα πέντε εγγόνια της.

Το ιερό λάδι 

Το λάδι με το οποίο θα χριστούν ο Κάρολος Γ΄ και η Καμίλα έχει ήδη καθαγιαστεί στην Ιερουσαλήμ. Το λάδι παρασκευάζεται από ένα μείγμα ελιών, που συλλέγονται από το Όρος των Ελαιών, το μοναστήρι της Μαρίας Μαγδαληνής -τον τόπο ταφής της Αλίκης του Μπάτενμπεργκ, μητέρας του Φιλίππου του Εδιμβούργου και συνεπώς γιαγιάς του Καρόλου Γ- και το μοναστήρι της Αναλήψεως στην Ιερουσαλήμ. Μία από τις θεμελιώδεις πτυχές της στέψης είναι ο θρόνος, ο οποίος θα είναι η καρέκλα στέψης του βασιλιά Εδουάρδου. Κατασκευάστηκε το 1300 και χρησιμοποιείται από όλους τους Βρετανούς μονάρχες από το 1626. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης.

Η μουσική επιλέχθηκε προσωπικά από τον Κάρολο 

Το πάθος του βασιλιά για τις τέχνες και τη μουσική είναι ευρέως γνωστό και ο ίδιος επέλεξε προσωπικά τα 12 μουσικά κομμάτια που θα παιχτούν κατά τη διάρκεια της τελετής. Αποφάσισε, επίσης, να αποτίσει φόρο τιμής στον πατέρα του, Φίλιππο του Εδιμβούργου, παίζοντας ελληνορθόδοξη μουσική. Θα υπάρχει επίσης χορωδία γκόσπελ, σεβόμενος την πολιτιστική ποικιλομορφία του Ηνωμένου Βασιλείου. Από τους 27 δημιουργούς και συγκροτήματα που περιλαμβάνονται, μόνο τρεις - η Grace Jones, ο Boney M και ο Michael Bublé - δεν είναι Βρετανοί. Από τη λίστα λείπει το όνομα του τραγουδιστή Elton John, ιππότη της βασίλισσας Ελισάβετ Β' και στενού φίλου της Νταϊάνα της Ουαλίας. 

Η στέψη του βασιλιά

Hugo Burnand, ο βασιλικός φωτογράφος

Ο Hugo Burnand θα είναι υπεύθυνος για τα βασιλικά πορτρέτα του βασιλιά Καρόλου Γ' και της βασίλισσας Καμίλα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται μαζί τους, καθώς φωτογράφισε τον γάμο τους το 2005. Φωτογράφισε επίσης τον γάμο του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον.

Ποιοι δεν θα πάνε

Η σχέση μεταξύ του βασιλιά Καρόλου Γ' και του γιου του, πρίγκιπα Χάρι, είναι δύσκολη. Οι δηλώσεις που έγιναν στο ντοκιμαντέρ του πρίγκιπα Χάρι στο Netflix και στα απομνημονεύματά του «Spare» μπορεί να έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Όμως, παρά την αποξένωσή τους, ο βασιλιάς έχει προσκαλέσει τον Χάρι και τη σύζυγό του, Μέγκαν Μαρκλ, στη στέψη, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ. Ωστόσο, είναι ακόμη άγνωστο αν θα παραστούν. Αν το κάνουν, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον ρόλο που θα παίξει ο πρίγκιπας στην τελετή και στο πώς θα αλληλεπιδράσει με την υπόλοιπη οικογένεια.

Δεν είναι επίσης γνωστό αν ο πρίγκιπας Άντριου, δούκας της Υόρκης και αδελφός του Καρόλου, θα παραστεί στη στέψη. Ο πρίγκιπας Άντριου απομακρύνθηκε από όλα τα βασιλικά καθήκοντα και του αφαιρέθηκαν οι στρατιωτικοί τίτλοι και οι βασιλικές προστασίες, αφού κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση. Εάν παραστεί, δεν θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τελετή. 

Δεν είναι, επίσης, γνωστό ποιος ρόλος θα ανατεθεί στην πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον. Ορισμένες πηγές κοντά στο Παλάτι επιμένουν ότι η σύζυγος του διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Ουίλιαμ, δεν θα φορέσει τιάρα στην τελετή, αλλά η απόφαση δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Μια άλλη άγνωστη πληροφορία αφορά τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Ουίνδσορ την επομένη της στέψης. Με όλα τα εισιτήρια να έχουν εξαντληθεί - 5.000 δόθηκαν δωρεάν - δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος θα εμφανιστεί. Εκτός από τον Sir Elton John, η Adele, οι Spices Girls, ο Harry Styles και ο Ed Sheeran έχουν αρνηθεί την πρόσκληση, καθώς έχουν άλλες υποχρεώσεις.

Πηγή: skai.gr