ΟΗΕ: «Πιθανά εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία» 

Για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία έκανε λόγο την Παρασκευή η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο. 

«Το OHCHR [Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα] έχει λάβει αξιόπιστες αναφορές για ρωσικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς, μεταξύ άλλων σε κατοικημένες περιοχές» σημείωσε. 

Οι αδιάκριτες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς, επισήμανε η ΝτιΚάρλο, απαγορεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. 

«Οι άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών αντικειμένων, καθώς και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε πόλεις και χωριά απαγορεύονται επίσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου».

Περισσότεροι από 1.500 κάτοικοι της πολιορκούμενης Μαριούπολης σκοτώθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού της πόλης και του βομβαρδισμού κατοικημένων περιοχών, ανέφερε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Πηγή: skai.gr