Οι Φρουροί της Επανάστασης ζητούν σκληρή στάση ενώ οι διαδηλώσεις στο Ιράν πληθαίνουν

τεχεράνη

«Ζητήσαμε από το δικαστικό σώμα να εντοπίσει όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο δρόμο, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας» ανέφεραν οι Φρουροί

Να ασκήσουν διώξεις σε βάρος όσων διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες για τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini καλούν την ιρανική δικαιοσύνη οι Φρουροί της Επανάστασης.

Η Amini είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθικής του Ιράν επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της. Έπεσε σε κώμα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιστορία της έχει προκαλέσει οργή και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, στη διάρκεια των οποίων πυρπολήθηκαν αστυνομικά τμήματα και αυτοκίνητα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν έρευνα για τα αίτια του θανάτου της και οι Φρουροί εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην οικογένειά της.

«Ζητήσαμε από το δικαστικό σώμα να εντοπίσει όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο δρόμο, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας» ανέφεραν οι Φρουροί, οι οποίοι κατέστειλαν τις διαδηλώσεις και στο παρελθόν.

«Η βούληση του ιρανικού λαού είναι η εξής: μην λυπάστε τους εγκληματίες», ανέφερε σε άρθρο η σκληροπυρηνική εφημερίδα Kayhan, σύμφωνα με το Reuters.

Οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της Amini είναι οι μεγαλύτερες στην Ισλαμική Δημοκρατία από το 2019.

Οι περισσότερες πραγματοποιούνται στα βορειοδυτικά του Ιράν, όπου κατοικούν Κούρδοι, αλλά έχουν εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα και σε τουλάχιστον 50 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί βία για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Πηγή: skai.gr