Κλείσιμο

Αποδυναμωμένοι Ρωσία και Πούτιν μετά από την εισβολή στην Ουκρανία λένε κορυφαίοι Βρετανοί αξιωματούχοι

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας ναύαρχος σερ Τόνι Ραντάκιν δήλωσαν το απόγευμα ότι η Ρωσία και ο Πρόεδρος Πούτιν έχουν αποδυναμωθεί μετά από την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς αποδείχθηκαν υποδεέστεροι της φήμης τους.

Πρώτος ο ναύαρχος Ραντάκιν, κατά την παρέμβασή του σε εκδήλωση στο Λονδίνο, σχολίασε ότι η φιλοδοξία της Ρωσίας να καταλάβει γρήγορα το Κίεβο και όλη την Ουκρανία έχει «καταρρεύσει» και ότι «υπό πολλές έννοιες ο Πούτιν έχει ήδη χάσει» τον πόλεμο.

«Αντί να αποδειχθεί ο διορατικός χειραγωγός των γεγονότων που μας έκανε να πιστεύουμε, ο Πούτιν έχει πλήξει τον εαυτό του με μια σειρά καταστροφικών εσφαλμένων κρίσεων», σχολίασε ο σερ Τόνι.

Είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης είναι πλέον μια «εξασθενημένη φιγούρα» σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, ενώ αντίθετα το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ.

Εκτίμησε ότι πλέον βλέπουμε μεγαλύτερη έμφαση των ρωσικών επιχειρήσεων στην ανατολική και νότια Ουκρανία, καθώς υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις υποχώρησης από το Κίεβο με κατεύθυνση προς Λευκορωσία και Ρωσία.

Τόνισε δε ότι ακόμα και αυτή η υπαναχώρηση των Ρώσων γίνεται με δυσκολία, καθώς δέχονται επιθέσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Προειδοποίησε πάντως ότι και οι επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουν να είναι «πολύ δύσκολες» λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών.

Λίγο αργότερα, σε δηλώσεις του στο Sky News, ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας είπε ότι η Ρωσία είναι πλέον μία «μικρότερη χώρα» και ότι ο Πρόεδρος Πούτιν «δε συνιστά τη δύναμη που κάποτε ήταν».

Συνέχισε σχολιάζοντας πως ο Ρώσος ηγέτης «είναι τώρα ένας άνδρας σε ένα κλουβί που έχτισε για τον εαυτό του - ο στρατός του είναι εξαντλημένος, έχει υποστεί σημαντικές απώλειες και η φήμη του σπουδαίου στρατού της Ρωσίας έχει διαλυθεί».

Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν όχι μόνο πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες όσων κάνει στην Ουκρανία, αλλά και με τις συνέπειες όσων κάνει στο στρατό του.

Και ο κ. Γουάλας εκτίμησε ότι οι Ρώσοι ανασυντάσσονται με έμφαση προς τα νότια και ανατολικά, εκφράζοντας φόβο ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα ως προς τις επιθέσεις κατά αμάχων.

Ο κ. Γουάλας ανακοίνωσε, εξάλλου, την αποστολή περισσότερων θανατηφόρων όπλων από τη Βρετανία προς την Ουκρανία, περιλαμβανομένων αντιαεροπορικών πυραύλων και βλημάτων πυροβολικού μεγαλύτερης εμβέλειας.

Μιλώντας επίσης στο Sky News, εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο κάλεσε τους Ρώσους στρατιώτες να φύγουν από την Ουκρανία, ώστε να αρχίσουν συνομιλίες

Πηγή: skai.gr