Νέες κυρώσεις από τη Βρετανία: Στοπ στην εξαγωγή υπηρεσιών προς τη Ρωσία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής βρετανικών υπηρεσιών προς τη Ρωσία, στο πλαίσιο ενός ακόμα πακέτου κυρώσεων.

Η απαγόρευση σημαίνει ότι η Ρωσία δε θα έχει πλέον πρόσβαση στις βρετανικές υπηρεσίες συμβούλων διοίκησης, στις λογιστικές εταιρείες, όπως και στις εταιρείες δημοσίων σχέσεων. Οι βρετανικές υπηρεσίες συνιστούν το 10% των εισαγωγών της Ρωσίας σε αυτούς τους τομείς, σύμφωνα με το Foreign Office.

Η κα Τρας δήλωσε ότι οι συναλλαγές με το καθεστώς Πούτιν είναι «ηθικά χρεοκοπημένες» και βοηθούν στη χρηματοδότηση μιας πολεμικής μηχανής που προκαλεί ανείπωτα δεινά στην Ουκρανία. «Το κόψιμο της πρόσβασης της Ρωσίας στις βρετανικές υπηρεσίες θα ασκήσει περισσότερη πίεση στο Κρεμλίνο και εν τέλει θα συμβάλει στην εξασφάλιση της αποτυχίας του Πούτιν στην Ουκρανία», πρόσθεσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Παράλληλα ανακοινώθηκαν κυρώσεις, όπως πάγωμα περιουσίας και απαγόρευση ταξιδιών, σε στελέχη και εργαζόμενους ρωσικών μέσων ενημέρωσης που κατά το Λονδίνο διασπείρουν παραπληροφόρηση.

Συνολικά πλέον στη βρετανική λίστα κυρώσεων βρίσκονται πάνω από 1.600 φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδέονται με το Κρεμλίνο.