Κλείσιμο

Μπούκα: Όταν ο πόλεμος μπαίνει σε νέα διάσταση

«Κοιτάξτε προς τη Μπούκα» γράφει η Süddeutsche Zeitung «για να δείτε τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα του καθεστώτος Πούτιν» σημειώνοντας. «Ναι. Ο Πούτιν είναι εγκληματίας, οι στρατιώτες που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, ένας ολόκληρος μηχανισμός που επιτρέπει ανείπωτες φρικαλεότητες. Και τώρα; Νέες κυρώσεις; Μια φορμαλιστική κατηγορία ενώπιον δικαστηρίου; Αποτροπιασμός και αγανάκτηση; Όποιος πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να συνάψει ειρήνη με την Ουκρανία και ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει δεν είναι ειλικρινής. Κανείς στην Ουκρανία δεν θα κάνει ειρήνη, οι εικόνες εκτοξεύουν τον πόλεμο σε μια νέα διάσταση».

«Όσοι συναναλλάσονται με τη Ρωσία είναι συνένοχοι»

Σχόλιο στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου n-tvεστιάζει στην επόμενη μέρα μετά τα εγκλήματα στην Μπούκα αλλά και στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Μεταξύ άλλων παρατηρεί:«Η Ουκρανία χρειάζεται όλη τη βοήθεια που μπορεί να δώσει η Γερμανία και η ΕΕ. Αυτό ισχύει σήμερα, ίσχυε όμως και πριν από πέντε εβδομάδες. Ναι, οι κυρώσεις θα μας κάνουν φτωχότερους, θα έχουν σοβαρές συνέπειες. Πολλοί Γερμανοί και Γερμανίδες πολιτικοί είναι υπεύθυνοι για την τόσο μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία και για το ότι σήμερα ένα ενεργειακό εμπάργκο είναι τόσο ακριβό. Αλλά οι αποτυχίες του παρελθόντος δεν μπορούν να αποτελούν σήμερα δικαιολογία: Μετά την Μπούκα, ισχύει περισσότερο από ποτέ, ότι όσοι εξακολουθούν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία είναι συνένοχοι.»

Τα λάθη της Γερμανίας

Kαι η Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει στην ευθύνη της Γερμανίας απέναντι στον ουκρανικό όλεθρο και τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο σημειώνοντας: «Για πολύ καιρό η Γερμανία αγνοούσε το κόστος της εξωτερικής ασφάλειας. Το έκανε για να νιώθει πιο πλούσια από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Το λάθος όμως στον υπολογισμό της γίνεται πλέον σαφές με τον πόλεμο στην Ουκρανία». Μάλιστα όπως παρατηρεί κλείνοντας: «Οι αποτελεσματικές κυρώσεις είναι ένα από τα λίγα διαθέσιμα εργαλεία για τη μείωση της ικανότητας της Μόσχας να παρατείνει τον πόλεμο και να εμπλακεί σε μελλοντικούς πολέμους. Διαφορετικά, το οικονομικό κόστος για την εξωτερική ασφάλεια της Γερμανίας θα είναι πολύ υψηλότερο στο μέλλον.»

Τέλος η Τaggespiegel του Βερολίνου σχολιάζει: «Οι Ρωσία κάνει τις κινήσεις της, η διεθνής κοινότητα τις δικές της. Ψύχραιμα, με υπολογισμούς, λογικά. Αλλά δεν πρόκειται για μια παρτίδα σκακιού. Οι εικόνες από την Μπούκα δείχνουν το εξής: ότι ένας πόλεμος μεταξύ στρατών έχει μετατραπεί σε σφαγή αμάχων, σε βαρβαρότητα. Κανόνες δεν υπάρχουν, μόνο ένας πόλεμος, στον οποίο το Κρεμλίνο χάνει τον έλεγχο (…) Ένα πλήρες εμπάργκο δεν θα αποτρέψει μελλοντικά εγκλήματα, δεν θα αναγκάσει τον Πούτιν να υποχωρήσει και οι συνέπειές του θα μπορούσαν επίσης να έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στη Γερμανία: μαζική ανεργία, αύξηση τιμών, οικονομική κρίση, ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Η γερμανική κυβέρνηση καλό θα ήταν να μην κάνει αυτό το βήμα επιπόλαια. Ωστόσο, πρέπει να το κάνει τώρα».

Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: DW