Πρόσθετη βοήθεια, από το διάδοχό του, για την ενεργειακή ακρίβεια υπόσχεται ο Μπόρις Τζόνσον

Αυτή η πρόσθετη βοήθεια, όπως είπε, θα έρθει το Σεπτέμβριο, αφού θα έχει αναδειχθεί ο διάδοχός του από την εσωκομματική διαδικασία με αντιπάλους τη Λιζ Τρας και τον Ρίσι Σούνακ.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο υπό παραίτηση Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αντέδρασε στην ανακοίνωση της νέας μεγάλης αύξησης στους λογαριασμούς ενέργειας για τα βρετανικά νοικοκυριά υποσχόμενος «πρόσθετο ρευστό».

Αυτή η πρόσθετη βοήθεια, όπως είπε, θα έρθει το Σεπτέμβριο, αφού θα έχει αναδειχθεί ο διάδοχός του από την εσωκομματική διαδικασία με αντιπάλους τη Λιζ Τρας και τον Ρίσι Σούνακ.

«Υπάρχει ένας αγωγός με ρευστό που έρχεται τους επόμενους μήνες και το φθινόπωρο και το χειμώνα. Αλλά αυτά τα χρήματα τώρα ξεκάθαρα θα μεγεθυνθούν, θα αυξηθούν, με πρόσθετο ρευστό που η κυβέρνηση σαφώς θα ανακοινώσει το Σεπτέμβριο», είπε ο κ. Τζόνσον.

Απορρίπτοντας το αίτημα της αντιπολίτευσης αλλά και παρόχων ενέργειας για πάγωμα των χρεώσεων, είπε ότι δεν είναι σωστό να τεθεί όριο στις χρεώσεις διότι θα καλύπτει και τα πλουσιότερα νοικοκυριά.

Το πρωί η ανεξάρτητη ρυθμιστική ενέργειας Ofgem ανακοίνωσε νέα αύξηση στο πλαφόν χρεώσεων για την ενέργεια που καταναλώνουν τα βρετανικά νοικοκυριά από την 1η Οκτωβρίου κατά 80%. Η ετήσια χρέωση για μια τυπική κατανάλωση ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου θα είναι πλέον 3.549 λίρες από 1.971 που είναι σήμερα, έχοντας ήδη αυξηθεί κατά 54% τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης Ναντίμ Ζαχάουι παραδέχθηκε ότι οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ενέργειας θα προκαλέσουν «άγχος και αγωνία σε πολλούς», αλλά πρόσθεσε ότι «η πραγματικότητα είναι πως πρέπει όλοι να κοιτάξουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε».

Πρόσθεσε ότι εργάζεται αδιάκοπα για να βρει επιλογές στήριξης των πολιτών, αλλά επέμεινε πως οι απόφασης θα ληφθούν από τον επόμενο Πρωθυπουργό, που θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.