«Ψευτο-Θάτσερ»: Σάλος στη Βρετανία μετά το σχόλιο της Λιζ Τρας για τον Μακρόν

Η επικρατέστερη επόμενη πρωθυπουργός της χώρας, είπε πως «οι ένορκοι ακόμα δεν έχουν αποφανθεί» για το κατά πόσο ο Γάλλος είναι φίλος ή εχθρός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Αντιδράσεις από τη βρετανική αντιπολίτευση και άλλους πολιτικούς έχει προκαλέσει το σχόλιο της Λιζ Τρας το βράδυ της Πέμπτης ότι «οι ένορκοι ακόμα δεν έχουν αποφανθεί» για το κατά πόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν είναι φίλος ή εχθρός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ερώτημα τέθηκε στη Βρετανίδα νυν Υπουργό Εξωτερικών και επικρατέστερη επόμενη Πρωθυπουργό στην προτελευταία προεκλογική εκδήλωση με τη συμμετοχή μελών του Συντηρητικού Κόμματος στο Νόριτς. 

Ο αντίπαλός της στη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας Ρίσι Σούνακ απάντησε πως ο Πρόεδρος Μακρόν είναι «φίλος».

Η απάντηση της κ. Τρας προκάλεσε επιδοκιμαστικά γέλια και χειροκροτήματα μεταξύ των μελών του κόμματος που παρίσταντο στην εκδήλωση, με την ίδια να προσθέτει ότι θα κρίνει τον Γάλλο ηγέτη «από τις πράξεις και όχι από τα λόγια».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε μια ταραχώδη σχέση με τον απερχόμενο Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, με συχνές συγκρούσεις αναφορικά με το Πρωτόκολλο του Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, τα αλιευτικά δικαιώματα και τις ροές μεταναστών στη Μάγχη, τη βρετανική στρατιωτική συμφωνία με ΗΠΑ και Αυστραλία, τη στάση έναντι του Πούτιν κ.ά.

Αντιδρώντας στο σχόλιο της Λιζ Τρας ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντέιβιντ Λάμι την κατηγόρησε για «θλιβερή έλλειψη κρίσης». Πρόσθεσε ότι η υπουργός «προσέβαλε έναν από τους στενότερους συμμάχους της Βρετανίας».

Στέλεχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το BBC, σχολίασε ότι η κα Τρας «υπονόμευσε πλήρως τη σχέση με τη Γαλλία» με το σχόλιό της και την αποκάλεσε «ψευτο-Θάτσερ».

Ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών των Συντηρητικών Άλιστερ Μπερτ έκανε λόγο για «σοβαρό λάθος» της κ. Τρας, ενώ το πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Μέι, Γκάβιν Μπάργουελ ανέφερε: «Θα περίμενε κανείς πως η Υπουργός Εξωτερικών γνωρίζει πως βρισκόμαστε σε μία στρατιωτική συμμαχία με τη Γαλλία».

Στην ίδια προεκλογική εκδήλωση, στο ερώτημα αν θα προτιμούσαν ως Πρωθυπουργό τον αντίπαλό τους ή τον Μπόρις Τζόνσον, ο Ρίσι Σούνακ απάντησε «τη Λιζ Τρας», ενώ η κα Τρας απάντησε «τον Μπόρις Τζόνσον».

Εν τω μεταξύ, οι Financial Times αναφέρουν πως η Λιζ Τρας εξετάζει την πιθανότητα να ενεργοποιήσει το Άρθρο 16 του Πρωτοκόλλου του Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, αναστέλλοντας μονομερώς την ισχύ της εν λόγω συμφωνίας, λίγο μετά από την ανάδειξή της σε Πρωθυπουργό.