«Ασφαλής» για την ώρα ο Μπόρις Τζόνσον παρά την επικριτική έκθεση Γκρέι για το partygate

Του Θανάση Γκαβού

Συνάντηση με την κοινοβουλευτική του ομάδα είχε ο Μπόρις Τζόνσον το απόγευμα της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά από τη δημοσιοποίηση της πολυαναμενόμενης έκθεσης της Σου Γκρέι για το partygate.

Η αξιωματούχος του γραφείου υπουργικού συμβουλίου κατέληξε στο συμπέρασμα πως η πολιτική ηγεσία φέρει ευθύνη για μια κουλτούρα που οδήγησε σε συναθροίσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ οι οποίες παραβίαζαν τους κανόνες των lockdown που ίσχυαν εκείνη την περίοδο.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός και ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος απολογήθηκε τόσο στη Βουλή των Κοινοτήτων όσο και σε συνέντευξη Τύπου, αλλά ξεκαθάρισε ότι θεωρεί καθήκον του να συνεχίσει να κυβερνά και ότι δε σκοπεύει να παραιτηθεί, παρά την απαίτηση της αντιπολίτευσης.

Η άμεση απειλή για τον κ. Τζόνσον θα μπορούσε να έρθει από τους Συντηρητικούς βουλευτές, οι οποίοι περίμεναν την έκθεση για να κρίνουν αν θα εκκινούσαν εσωκομματική διαδικασία καθαίρεσης του ηγέτη τους.

Μετά ωστόσο από την απογευματινή συνάντηση το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι πως ο Μπόρις Τζόνσον είναι «ασφαλής για την ώρα», σύμφωνα με την εκτίμηση των περισσότερων πολιτικών σχολιαστών.

Βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνάντηση τόνισαν πως ο κ. Τζόνσον «πέτυχε ακριβώς το σωστό τόνο», εκφράζοντας ειλικρινή μεταμέλεια και απολογίες για την υπόθεση.

Την εκτίμηση αυτή έκαναν ακόμα και βουλευτές που έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της παραίτησης του Πρωθυπουργού, όπως ο σερ Ρότζερ Γκέιλ.

Ο έμπειρος βουλευτής σχολίασε ότι θα είναι κρίσιμες για τον κ. Τζόνσον οι προσεχείς ημέρες, όταν οι βουλευτές θα επιστρέψουν στις περιφέρειές τους λόγω των διακοπών για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας.

Όπως πρόσθεσε, οι αποφάσεις κάποιων εκ των συναδέλφων του θα κριθούν από το τι θα ακούσουν από τους ψηφοφόρους τους.

Ο κ. Τζόνσον φέρεται να είπε στους βουλευτές του ότι «έκανε λάθη» και ότι αυτός είναι «εν τέλει υπεύθυνος» και θα προβεί σε αλλαγές στη λειτουργία της Ντάουνινγκ Στριτ.

Πηγή: skai.gr