Μπλίνκεν: Η Ρωσία φέρει την τελική ευθύνη για τον πύραυλο που κατέπεσε στην Πολωνία

Οι ΗΠΑ είπαν ότι η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από έναν αδέσποτο ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας, αλλά το Κίεβο αμφισβήτησε την εκτίμηση.   

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι η Ρωσία φέρει την τελική ευθύνη για το τραγικό περιστατικό στην Πολωνία, με έναν πύραυλο να πέφτει σε πολωνικό έδαφος και να σκοτώνει δύο ανθρώπους σε ένα χωριό κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη Σύνοδο Κορυφής Ασίας-Ειρηνικού στην Μπανγκόκ (APEC), ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι μίλησε ξανά με τον Ουκρανό ομόλογό του (Κουλέμπα) για τις έρευνες της έκρηξης, αλλά πρόσθεσε: «Όποιο και αν είναι το τελικό συμπέρασμά της, γνωρίζουμε ήδη την πλευρά που είναι τελικά υπεύθυνη για αυτό το τραγικό περιστατικό – η Ρωσία». 

«Αυτό που βλέπουμε κάθε μέρα σήμερα, είναι πως η Ρωσία ρίχνει βροχή πυραύλων στην Ουκρανία, επιδιώκοντας να καταστρέψει τις κρίσιμες υποδομές της, θέτοντας στο στόχαστρο την ικανότητα της Ουκρανίας να κρατάει ανοικτά τα φώτα, να διατηρεί τη θέρμανση και η χώρα να μπορεί να ζήσει και να πάει μπροστά», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Η Ουκρανία έχει δικαίωμα να αμυνθεί και είμαστε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», είπε ακόμη.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε πάντως πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν δει τίποτα που να αντικρούει» την υπόθεση που προέβαλε η Βαρσοβία, σύμφωνα με την οποία ο πύραυλος αυτός προερχόταν κατά πάσα πιθανότητα από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως το γεγονός πως η Ρωσία συμφώνησε να παρατέινει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας είναι μια ένδειξη ότι η Μόσχα αισθάνεται πως ο κόσμος δεν θα δεχόταν οποιαδήποτε άρνηση για την παράτασή της.

Αφότου η Πολωνία παρέσχε πληροφορίες ότι ο πύραυλος θα μπορούσε να αποτελεί μέρος της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, ο αρχηγός του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να αμφισβητήσει αυτή τη θέση, αλλά το Κίεβο αμφισβήτησε την εκτίμηση. O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν γνωρίζει 100% τι συνέβη με τον πύραυλο στην Πολωνία, και ότι Ουκρανοί ειδικοί μεταβαίνουν στην Πολωνία για έρευνα. Πρόσθεσε ότι εκτιμά ότι πρόκειται για ρωσικό πύραυλο. 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr