Μιανμάρ: Η Αούνγκ Σαν Σου Κι θα λάβει χάρη για πέντε αδικήματα σύμφωνα με ΜΜΕ

Ο στρατός ανέτρεψε τη δημικρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της με μια σειρά από κατηγορίες, που σύμφωνα με επικριτές είχαν πολιτικά κίνητρα, και καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 33 ετών

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Μιανμάρ ανέφεραν την Τρίτη ότι η ακτιβίστρια και τέως πρωθυ Αούνγκ Σαν Σου Κι έλαβε χάρη από τη χούντα στο πλαίσιο αμνήστευσης περισσότερων από 7.000 κρατουμένων για τον εορτασμό της Βουδιστικής Σαρακοστής.

«Ο πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου Διοίκησης δίνει χάρη στη Αούνγκ Σαν Σου Κι , η οποία καταδικάστηκε από τα αρμόδια δικαστήρια», ανέφερε μια εκπομπή.

Πάντως, η χάρη πρόκειται να καλύψει μόνο πέντε από τα πολλά αδικήματα για τα οποία έχει καταδικαστεί. Σύμφωνα με «ενημερωμένη πηγή» που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ότι η ακτιβίστρια θα παραμείνει υπό κράτηση.

Η Σου Κι ήταν επικεφαλής της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Μιανμάρ προτού ανατραπεί με πραξικόπημα το 2021. Έκτοτε κρατείται.

Ο στρατός ανέτρεψε τη δημικρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της με μια σειρά από κατηγορίες, που σύμφωνα με επικριτές είχαν πολιτικά κίνητρα, και καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 33 ετών.

Την Παρασκευή, η 78χρονη φέρεται να μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε κατ' οίκον περιορισμό στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου.

Το Associated Press είχε επικαλεστεί έναν άγνωστο αξιωματούχο ασφαλείας που υποστήριξε ότι η κίνηση ήταν «μια πράξη επιείκειας» προς τους κρατούμενους ως μέρος μιας θρησκευτικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
 

Πηγή: Deutsche Welle