Μενέντεζ: Η Τουρκία εξυπηρετεί τον Πούτιν με το βέτο για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Από πλευράς του, ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Ρεπουμπλικάνος Τζίμ Ρις δήλωσε ότι το θέμα αυτό πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί, διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό

«Oι επιφυλάξεις που εκφράζει η Τουρκία στην ενταξιακή πορεία Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξυπηρετούν μόνο τον Πούτιν» επισήμανε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά την ομιλία του στην ακρόαση της Γερουσίας όπου εξετάζεται η ενταξιακή πορεία Σουηδίας και Φινλανδίας.

Από πλευράς του, ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Ρεπουμπλικάνος Τζίμ Ρις ανέφερε ότι σε αυτή την φάση διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και των δύο χωρών. «Οι ΗΠΑ σε αυτή την φάση δεν εμπλέκονται, όμως πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό, το θέμα αυτό πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί, διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό» διεμήνυσε.
 

Στόλτενμπεργκ: Το 2020 χρησιμοποιήσαμε μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε ξανά

Ίσων αποστάσεων το ανάγνωσμα για την τουρκική επιθετικότητα από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη στο γαλλικό περιοδικό Le Point παραπέμπει σε διάλογο εντός των κόλπων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

"Η Τουρκία όπως και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε".

"Η κατάσταση είναι δύσκολη και γι' αυτό είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούν να συναντηθούν Ελλάδα και Τουρκία» σημειώνει ακόμη ο Στόλτεμπεργκ.

Στην ίδια συνέντευξη ερωτηθείς κατά πόσο είναι δικαιολογημένες οι περί τρομοκρατίας ενστάσεις της Άγκυρας αναφορικά με τα αιτήματα προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ απαντά: "Λέω ότι όταν εκφράζονται τέτοιες ανησυχίες, πρέπει να διαβουλευόμαστε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, μαζί, για να διασφαλίσουμε ότι θα καταπολεμήσουμε από κοινού την τρομοκρατία".

Στην ερώτηση "γνωρίζετε ότι η Τουρκία σήμερα χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες» απλούς πολιτικούς αντιπάλους" ο Στόλτεμπεργκ αρκείται να απαντήσει: "Γνωρίζω ότι οι σύμμαχοι ανησυχούν για την κατάσταση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα όπου οι Σύμμαχοι μπορούν επίσης να συζητούν αυτά τα θέματα".

Τέλος ως προς το Ουκρανικό εξηγεί πώς η Συμμαχία επιδιώκει να εξασφαλίσει τη νίκη για την Ουκρανία χωρίς να κάνει πόλεμο με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "η πυρηνική ρητορική του Πούτιν είναι επικίνδυνη".

"Μίλησα με τη Μαγκνταλένα Άντερσον σχετικά με την αίτηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τις ανησυχίες για την ασφάλεια που εγείρει η Σύμμαχός μας Τουρκία. Οι συνομιλίες για την πορεία θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες" ανέφερε εξάλλου στο Twitter o Στόλτενμπεργκ.
 

Πηγή: ertnews.gr