ΗΠΑ: Νέο δικαστικό «μπλόκο» στην κυβέρνηση Τραμπ για 20.000 επιστολικές ψήφους στην Καλιφόρνια

 Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι ψηφοφόροι ενδέχεται να μην είναι Αμερικανοί πολίτες. Αμφισβητείται η αξιοπιστία των στοιχείων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Καλιφόρνια: Το Εφετείο απορρίπτει ξανά το αίτημα Τραμπ για 20.000 ψήφους

Το 9ο Εφετείο των ΗΠΑ απέρριψε εκ νέου το αίτημα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σε μια εξέλιξη που αποτελεί νέο εμπόδιο στην προσπάθειά της να παρέμβει στη διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων στην πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας.

Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα καθώς απομένουν λίγες ημέρες μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι επιχειρούν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Το σκεπτικό του Εφετείου και η διαφωνία των δικαστών

Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 2 έναντι 1. Οι δικαστές Μαρκ Μπένετ, ο οποίος έχει διοριστεί από τον Τραμπ, και Γκάμπριελ Σάντσες, που είχε διοριστεί από τον Τζο Μπάιντεν, έκριναν ότι η κυβέρνηση δεν απέδειξε πως η έκτακτη παρέμβαση που ζητούσε ήταν νομικά αναγκαία, ενώ προειδοποίησαν για τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης στην εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, το Σύνταγμα των ΗΠΑ αναθέτει στις πολιτείες και στο Κογκρέσο την αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή των εκλογών. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει μονομερώς στην Καλιφόρνια διαφορετικούς κανόνες για την επεξεργασία και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Οι δικαστές υπογράμμισαν μάλιστα ότι, εάν η Ουάσινγκτον θεωρεί πως χρειάζονται διαφορετικές διαδικασίες για τις επιστολικές ψήφους, θα πρέπει να απευθυνθεί στο Κογκρέσο και όχι να επιδιώξει να επιβάλει τις αλλαγές μέσω των δικαστηρίων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην αξιοπιστία των καταλόγων που συνέταξε η κυβέρνηση. Οι δικαστές επισήμαναν ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την ακρίβεια των στοιχείων, ενώ η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει περιορισμούς στις εκτεταμένες αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους κατά τις τελευταίες 90 ημέρες πριν από μια ομοσπονδιακή εκλογική αναμέτρηση. 

Ο τρίτος δικαστής της σύνθεσης, Πάτρικ Μπουματάι, επίσης διορισμένος από τον Τραμπ, διαφώνησε με την απόφαση. Υποστήριξε ότι το αίτημα της κυβέρνησης ήταν περιορισμένο, καθώς δεν ζητούσε την ακύρωση των συγκεκριμένων ψήφων, αλλά την προσωρινή απομόνωσή τους μέχρι να εξακριβωθεί η υπηκοότητα των ψηφοφόρων.

Οι αμφιβολίες για τη λίστα των 20.000 ονομάτων

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου, όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφυγε κατά της Καλιφόρνιας, υποστηρίζοντας ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι που δεν είναι Αμερικανοί πολίτες εμφανίζονται στους εκλογικούς καταλόγους της πολιτείας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ζητήσει από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές να ελέγξουν μέσα σε 48 ώρες την υπηκοότητα των συγκεκριμένων προσώπων και να διαχωρίσουν τα ψηφοδέλτιά τους, χωρίς να τα καταμετρήσουν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επαλήθευσης.

Η Καλιφόρνια αμφισβήτησε εξαρχής τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της λίστας. Μάλιστα, ο έλεγχος ενός δείγματος περίπου 200 ονομάτων από τις υπηρεσίες της κομητείας του Λος Άντζελες έδειξε ότι σημαντικό μέρος των προσώπων που περιλαμβάνονταν σε αυτό φαίνεται να είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ και, επομένως, να είναι Αμερικανοί πολίτες.

Αμφισβητήσεις διατυπώθηκαν και από άλλες κομητείες, οι οποίες ανέφεραν ότι στους καταλόγους που τους διαβιβάστηκαν υπήρχαν ονόματα ανθρώπων που δεν φαίνεται να κατοικούν στις συγκεκριμένες περιοχές ή ακόμη και να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους τους.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης υπερασπίστηκε την ακρίβεια των στοιχείων, υποστηρίζοντας ότι η λίστα των 20.000 προσώπων αφορά περιπτώσεις για τις οποίες διαθέτει υψηλό βαθμό βεβαιότητας. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχουν αποκλίσεις στα δεδομένα και ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως κάθε πρόσωπο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο δεν έχει αμερικανική υπηκοότητα.

Είχαν ήδη καταμετρηθεί εκατοντάδες χιλιάδες ψήφοι

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Καλιφόρνιας ήταν ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας είχε ήδη προχωρήσει σημαντικά και ότι η εφαρμογή του αιτήματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα δημιουργούσε σοβαρά πρακτικά προβλήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, στην κομητεία του Λος Άντζελες είχαν ήδη υποβληθεί σε επεξεργασία περισσότερες από 500.000 ψήφοι. Επιπλέον, λόγω του συστήματος προστασίας της μυστικότητας της ψήφου, από τη στιγμή που ένα ψηφοδέλτιο αποσφραγιστεί και ενσωματωθεί στη διαδικασία καταμέτρησης, δεν είναι πλέον δυνατό να συνδεθεί με τον συγκεκριμένο ψηφοφόρο.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Ντέιβιντ Κάρτερ είχε απορρίψει στις 28 Οκτωβρίου το αίτημα της κυβέρνησης για προσωρινή απαγόρευση καταμέτρησης των επίμαχων ψηφοδελτίων. Στην απόφασή του είχε χαρακτηρίσει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης «μη αξιόπιστους» και είχε προειδοποιήσει ότι η αποδοχή του αιτήματος θα μπορούσε να στερήσει το δικαίωμα ψήφου από νόμιμους εκλογείς και να προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στην εκλογική διαδικασία.

Η κυβέρνηση Τραμπ προσέφυγε εκ νέου στο 9ο Εφετείο στις 29 Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας ότι η συνεχιζόμενη επεξεργασία των ψηφοδελτίων δημιουργεί μια κατάσταση μη αναστρέψιμης εξέλιξης.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί τη δεύτερη απόρριψη του αιτήματός της από το ίδιο Εφετείο μέσα σε λίγες ημέρες. 

Η δικαστική αντιπαράθεση εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να ενισχύσει τον ομοσπονδιακό έλεγχο στις εκλογικές διαδικασίες, με την υπηκοότητα των ψηφοφόρων να αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα της πολιτικής της ατζέντας.

Η ψηφοφορία από μη Αμερικανούς πολίτες απαγορεύεται στις ομοσπονδιακές εκλογές, ωστόσο τα διαθέσιμα στοιχεία και οι σχετικοί έλεγχοι δείχνουν ότι πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.

Η Καλιφόρνια, η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ και παραδοσιακό προπύργιο των Δημοκρατικών, διαθέτει περίπου 23 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Η αντιπαράθεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της 3ης Νοεμβρίου, καθώς οι εκλογές θα κρίνουν ποιο κόμμα θα ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία για το υπόλοιπο της προεδρικής θητείας Τραμπ.
 

Πηγή: skai.gr
3 0 Bookmark

Απόρρητο