Μέλος «παγκόσμιου κυκλώματος» ο οδηγός του φορτηγού του Έσεξ

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Μέλος ενός «παγκόσμιου κυκλώματος» που είναι υπεύθυνο για τη διακίνηση «μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο» είπε ότι θεωρεί τον οδηγό του φορτηγού στο οποίο εντοπίστηκαν 39 πτώματα στο Έσεξ η δημόσια κατήγορος.

Η κατηγορία κατά του 25χρονου Μορίς Ρόμπινσον διατυπώθηκε κατά την πρωινή εμφάνισή του στο πρωτοδικείο του Τσέλμσφορντ, όπου κρίθηκε πως θα παραμείνει προφυλακιστέος μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Νοεμβρίου.

Πέρα από τις 39 κατηγορίες ανθρωποκτονίας και τις κατηγορίες για διακίνηση ανθρώπων, υποβοήθηση παράνομης μετανάστευσης και ξέπλυμα χρήματος που αντιμετώπιζε, του απαγγέλθηκαν δύο ακόμα κατηγορίες περί απόκτησης προϊόντος εγκλήματος και περί απόκρυψης αυτού κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2018-Οκτωβρίου 2019.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έγραφε στο βιβλίο συλλυπητηρίων στο τοπικό δημαρχείο του Θάροκ στο Έσεξ ότι «ολόκληρη η χώρα και ο κόσμος έχουν σοκαριστεί από αυτή την τραγωδία» και ότι η κυβέρνηση «καταδικάζει αυτή τη σκληρή πράξη».

Αργότερα το απόγευμα, σε έκτακτη ενημέρωση προς τη Βουλή των Κοινοτήτων, η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ είπε ότι θα ενισχυθεί η παρουσία συνοριοφυλάκων στο λιμάνι του Πέρφλιτ, την πύλη εισόδου στη Βρετανία του μοιραίου κοντέινερ-ψυγείου.

Είπε επίσης ότι συμφωνήθηκε με τις βελγικές αρχές να αναπτυχθούν περισσότεροι Βρετανοί αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης στο λιμάνι του Ζεεμπρούγκε, από το οποίο έφυγε για το Πέρφλιτ το κοντέινερ.