Λονδίνο: Διαδήλωση εναντίον της έκδοσης του ιδρυτή του WikiLeaks στις ΗΠΑ

Περίπου 200 ως 300 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Τρίτη στο Λονδίνο απαιτώντας από την κυβέρνηση της Βρετανίας να αρνηθεί να προχωρήσει στην έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks, του Τζούλιαν Ασάνζ, που αντιμετωπίζει δίωξη στις ΗΠΑ για την αποκάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, διαπίστωσε ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου.

Έπειτα από μακρά δικαστική μάχη, η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε επίσημα πράσινο φως την 20ή Απριλίου για την έκδοση του 50χρονου Αυστραλού στις αμερικανικές αρχές. Επαφίεται πλέον στην υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ να αποφασίσει εάν θα υπογράψει την εντολή έκδοσης, στην οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Τα επιχειρήματα της υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ σχετικά με τους λόγους που δεν πρέπει να εκδοθεί κατατέθηκαν χθες Τρίτη, ανέφερε μέσω Twitter η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ.

«Αυτή η πολιτική υπόθεση, η πολιτική δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ, βρίσκεται επίσημα επί του παρόντος στα χέρια της Πρίτι Πατέλ», είπε ο αρχισυντάκτης του WikiLeaks, ο Κρίστιν Χράφνσον.

Όπως τόνισε, ο Αυστραλός, ο οποίος «στερείται την ελευθερία του εδώ και μια δεκαετία», νιώθει «παρηγοριά διότι βλέπει την κοινή γνώμη και πολιτικούς σε όλο τον κόσμο να κινητοποιούνται για την υπόθεσή του», «ολοένα περισσότερους ανθρώπους να καταλαβαίνουν τη σημασία που έχει αυτή η υπόθεση».

Πάνω από είκοσι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθεροτυπίας τον υποστηρίζουν.

Για τον Αμάρου Ναρβάες-Ρέγες, 25χρονο ηθοποιό που πήγε στη διαδήλωση, η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ θα «ενστάλαζε τον φόβο στην καρδιά πολλών δημοσιογράφων και θα εμπόδιζε πολλές σημαντικές πληροφορίες να αποκαλυφθούν στην κοινή γνώμη».

Ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού η τότε κυβέρνηση του Ισημερινού ανακάλεσε το πολιτικό άσυλο που του είχε δώσει για επτά χρόνια, και φυλακίστηκε.

Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Αν καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ