Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ στον Ισημερινό, στον Παναμά και στην Κόστα Ρίκα

Η Τζιλ Μπάιντεν, η σύζυγος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, θα ταξιδέψει από σήμερα 18η ως τη Δευτέρα 23η Μαΐου στον Ισημερινό, στον Παναμά και στην Κόστα Ρίκα, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος, εν μέσω των προετοιμασιών για τη Σύνοδο της Αμερικής, στην οποία θα προσκληθούν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Κατά την ανακοίνωση, στο ταξίδι της η «First Lady», ο ρόλος της οποίας διευρύνεται τελευταία, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο, με την πρώτη κυρία του Παναμά Γιασμίν Κολόν δε Κορτίσο και με τον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα, τον Ροδρίγο Τσάβες.

Η κυρία Μπάιντεν θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της περιοδείας της σχολείο, εστία οροθετικών και νοσοκομείο παίδων.

Θα τονίσει «την εταιρική σχέση των ΗΠΑ με αυτές τις τρεις χώρες» και την «δέσμευσή τους υπέρ της δημοκρατίας», κατά το δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Το ταξίδι μοιάζει με κάτι σαν πρελούδιο της Συνόδου της Αμερικής, που θα διεξαχθεί στο Λος Άντζελες (Καλιφόρνια, νότια) από την 6η ως τη 10η Ιουνίου, με προσκεκλημένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων όλης της ηπείρου.

Οι προετοιμασίες αυτού του μεγάλου διπλωματικού ραντεβού μετατράπηκαν ωστόσο σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ πρακτικά απείλησε να μποϊκοτάρει τη σύνοδο εάν δεν προσκληθούν σ’ αυτή η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα.

Η Τζιλ Μπάιντεν πολλαπλασιάζει τελευταία τις δημόσιες εμφανίσεις της, επισκέφθηκε ιδίως την Ουκρανία, κάτι που προβλήθηκε εκτενώς από τα ΜΜΕ. Ο σύζυγός της δεν έχει επισκεφθεί το Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, μολονότι καταπιάνεται κυρίως με θεματικές με τις οποίες αφοσιώνονται παραδοσιακά οι σύζυγοι των αμερικανών προέδρων, όπως η οικογένεια ή η υγεία, πρόσθεσε πρόσφατα στις δραστηριότητές της διπλωματικές διαστάσεις, επιλογή μάλλον ασυνήθιστη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ