«Κόκκινος συναγερμός»: Σαρώνει η Όμικρον στην Βρετανία- Τα 104 κρούσματα έγιναν 10.017 σε 12 ημέρες

Βαρύ πέπλο ανησυχίας πάνω από ολόκληρο τον πλανήτη απλώνει η μετάλλαξη όμικρον με τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται με ασύλληπτους ρυθμούς. 

Στην Ελλάδα μετράμε ήδη 17 με τη χώρα να οχυρώνει ξανά τα σύνορά της σε μία προσπάθεια να καθυστερήσει την εξέλιξη του αναπόφευκτου. 

Στη Βρετανία όμως, ο φόβος ενός νέου λοκντάουν επανέρχεται με τις μολύνσεις από τη νέα παραλλαγή να υπολογίζονται σε 200.000 και τον αρχίατρο της χώρας να απευθύνει δραματική προειδοποίηση προς τους πολίτες

Στο διάγραμμα παρακάτω αποτυπώνεται η εκθετική αύξηση της Όμικρον στην Βρετανία.

Στις 3/12 υπήρχαν 104 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον. Τέσσερις μέρες μετά (7/12) τριπλασιάστηκαν αγγίζοντας τα 433, 3 μέρες μετά πάλι τριπλασιάστηκαν πηγαίνοντας στα 1.249, (10/12) και στις 13/12 αυτά έγιναν 4.713, τα οποία στην συνέχεια μέσα σε δύο μέρες έφτασαν τα 10.017 (15/12). 
Τα κρούσματα αυτά καταγράφηκαν μετά από γονιδιακή ανάλυση. Οι επιστήμονες αναφέρουν πως τα πραγματικά κρούσματα είναι 200.000 την ημέρα και στην κορύφωση μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 600.000.

Ο αρχίατρος της Αγγλίας ενώπιον της κοινοβολευτικής επιτροπής Υγείας ζητάει από τους Βρετανούς να κάνουν Χριστούγεννα επιλεκτικά. 
«Βάλτε ως προτεραιότητα όσα αληθινά μετράνε για σας, εάν θέλετε να κάνετε αυτά τα πράγματα και δεν θέλετε να καταλήξετε σε αυτο-απομόνωση ή ασθενείς κατόπιν, εάν αληθινά αυτό θέλετε, τότε πρέπει να κάνετε λιγότερα από άλλα πράγματα» αναφέρει ο καθηγητής Κρις Γουιτυ, Αρχίατρος Αγγλίας.
Έχοντας τον δίπλα του ο πρωθυπουργός προειδοποιεί το κοινό: «Υπάρχουν αρκετά πράγματα (για την Όμικρον) που δεν ξέρουμε, αλλά όλα τα πράγματα που γνωρίζουμε είναι άσχημα. Και το πρωταρχικό είναι η ταχύτητα με την οποία κινείται (η παραλλαγή), αυτή (η Όμικρον) κινείται με απολύτως εκπληκτικό ρυθμό» 

Ο αρχίατρος της Αγγλίας προδιαγράφει ζοφερή εικόνα για το εγγύς μέλλον. «Φοβάμαι ότι ολοένα περισσότεροι ασθενείς με Όμικρον θα μπαίνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα πηγαίνουν στο νοσοκομείο, θα πηγαίνουν στην εντατική θεραπεία. Το ακριβές ποσοστό δεν το ξέρουμε ακόμη, αλλά θα είναι σημαντικοί αριθμοί και αυτό θα αρχίσει να γίνεται φανερό, κατά τη γνώμη μου, σύντομα μετά τα Χριστούγεννα». 
Έλληνας γιατρός στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λονδίνου περιγράφει την κατάσταση.  
«Αναμένεται εκρηκτική αύξηση, υπάρχει αυξημένος αριθμός των νοσηλειών, αυξημένος αριθμός αυτών που είναι σε ΜΕΘ. Το σύστημα έχει πλέον περάσει σε διαδικασία συναγερμού»» αναφέρει ο  Ογκολόγος στο - U.C. London Hospital, Βασίλης Καραβασίλης. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει 78.610 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό ημερησίων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον διπλασιάζονται ξεπερνώντας τα 10 χιλιάδες μέχρι χθες, ενώ τα πραγματικά ημερήσια κρούσματα Όμικρον υπολογίζονται σε 200 χιλιάδες. 

Συνοψίζοντας τα μέχρι τώρα στοιχεία, κυρίως από τη Νότια Αφρική, ο καθηγητής Γουίτι τονίζει πόσο μολυσματικό είναι το στέλεχος Όμικρον 
«Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι επαναμολύνονται με Όμικρον, οι οποίοι προηγουμένως είχαν εμβολιαστεί ή είχαν νοσήσει και εμβολιαστεί κατόπιν». 

«Είναι μια δίδυμη πανδημία, με την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού ακόμη να κυκλοφορεί και την παραλλαγή Όμικρον που είναι πολύ πιο μεταδοτική να εξαπλώνεται πάρα πολύ γρηγορότερα», σημείωσε η Νίνα Ντος Σάντος, Ανταποκρίτρια του CNN στο Λονδίνο 

Απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον που σαρώνει, οι επιστήμονες συμφωνούν στην αναγκαιότητα τρίτης ενισχυτικής δόσης. 
Υπάρχουν πολλαπλοί λόγοι για να κάνετε ενισχυτική δόση, αυτή θα μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησής σας, θα μειώσει πιθανότατα τον κίνδυνο θανάτου σας, και σχεδόν σίγουρα θα μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης με συμπτώματα», λέει ο αρχίατρος της Αγγλίας.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ ακυρώνει το παραδοσιακό οικογενειακό τραπέζι πριν τα Χριστούγεννα, όπως ανακοινώνει πηγή των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, εν μέσω φόβων για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Αλλά ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν επιβάλει νέο λοκντάουν. 
Φορώντας προστατευτική μάσκα και λαμβάνοντας προφυλάξεις ο Βρετανός πρωθυπουργός επισκέπτεται εμβολιαστικό κέντρο και φωτογραφίζεται με πολίτες που εμβολιάζονται με τρίτη δόση. «Δεν κλείνουμε πράγματα, δεν ζητούμε από τον κόσμο να ακυρώσει πράγματα, αυτό που λέμε είναι ότι ο κόσμος εύλογα δεν θέλει να κολλήσει Κόβιντ τις επόμενες ημέρες ή και ποτέ, και ότι φρόνιμο είναι να κάνουν την ενισχυτική δόση τώρα και να επιδεικνύουν προσοχή», δηλώνει ο Τζόνσον. 

Η Όμικρον πλήττει και το αγγλικό ποδόσφαιρο, που καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας. Ήδη τρεις αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ αναβάλλονται, ενώ ορισμένες ομάδες ζητούν να αναβληθεί όλη η αγωνιστική για να αναχαιτιστεί το κύμα λοιμώξεων.

Πηγή: skai.gr