Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Η Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμπεριλάβει τις εγκύους στις κατηγορίες προτεραιότητας για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Πλέον υπάγονται στην έκτη κατηγορία προτεραιότητας, μαζί δηλαδή με τους ενήλικους κάτω των 65 ετών που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας.

Η επιτροπή προτρέπει «σθεναρά» τις εγκύους να κάνουν τις δύο δόσεις και έπειτα την αναμνηστική, επικαλούμενη στοιχεία από έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δείχνει αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και επιπλοκών στην εγκυμοσύνη σε περίπτωση προσβολής από τον κορωνοϊό.

Η μελέτη διαπίστωσε πως 17 έγκυες γυναίκες πέθαναν κατά τη διάρκεια της έξαρσης της παραλλαγής Δέλτα, κάτι που συνιστά αυξημένη θνησιμότητα κατά 50% σε σχέση με φυσιολογικές συνθήκες.

Επίσης, 1.436 κυοφορούσες γυναίκες εισήχθησαν σε νοσοκομείο κατά την ίδια περίοδο, με μία στις τρεις να χρειάζεται τεχνητή υποστήριξη αναπνοής, μία στις 50 να γεννά νεκρό το μωρό της και ίδιο ποσοστό να αποβάλλει. Μία στις πέντε εξ αυτών γέννησαν πρόωρα.

Ο επικεφαλής της επιτροπής καθηγητής Γουέι Σεν Λιμ δήλωσε ότι αντιθέτως με το ρίσκο από την COVID-19 δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα για τις εγκύους.

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε πως την Τετάρτη σημειώθηκε νέο ρεκόρ στον αριθμό των αναμνηστικών δόσεων που χορηγήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεκριμένα 745.183.

Κλείστηκαν δε ακόμα 821.075 ραντεβού για την τρίτη δόση, μόνο χθες.

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις