«Καμπανάκι» Βρετανών ειδικών για την Όμικρον: Διπλασιάζονται οι λοιμώξεις κάθε 1,9 ημέρες

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Οι λοιμώξεις που έχει προκαλέσει η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται αυτή την περίοδο στα επίπεδα των λοιμώξεων που υπήρχαν στη χώρα στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στις αρχές του 2021 και συνεχίζουν να αυξάνονται, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

Ο καθηγητής υπολογιστικών μοντέλων λοιμωδών νόσων της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου Γκρέιαμ Μέντλεϊ, εκ των πιο επιδραστικών επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης Τζόνσον, δήλωσε ενδεικτικά στο ραδιόφωνο του BBC: «Ο αριθμός των λοιμώξεων με την Όμικρον αυξάνεται και αυξάνεται αρκετά δραματικά. Είμαστε πιθανότατα τώρα στο επίπεδο που ήμασταν τον Ιανουάριο και πράγματι μοιάζει ότι η αύξηση θα συνεχιστεί πέρα και πάνω από αυτό».

Ο καθηγητής Μέντλεϊ σημείωσε ότι σε σύγκριση με τον Ιανουάριο ο πληθυσμός της Βρετανίας είναι πλέον εμβολισμένος σε πολύ μεγάλο ποσοστό και επίσης ένα σημαντικό ποσοστό έχει νοσήσει με κορωνοϊό, κάτι που θεωρητικά σημαίνει ότι ο ιός «θα εμφανιστεί πολύ λιγότερο σοβαρός».

Παρόλα αυτά, προειδοποίησε ότι ο αναμενόμενος πολύ μεγάλος αριθμός λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό νοσηλειών, θέτοντας υπό σοβαρή πίεση το σύστημα δημόσιας υγείας NHS. «Νομίζω ότι είναι πολύ ρεαλιστική πιθανότητα, αν συνεχιστεί κατ' αυτόν τον τρόπο η αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων και αρχίσει να επηρεάζει τις μεγαλύτερες ηλικίες, το να δούμε τον αριθμό των ανθρώπων που εισάγονται σε νοσοκομείο να γίνεται πολύ μεγάλος και σίγουρα να ξεπερνά τους χίλιους, ίσως έως και τις 2 χιλιάδες την ημέρα», πρόσθεσε ο Βρετανός ειδικός.

Εμφανιζόμενη λίγο αργότερα ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, η διευθύνουσα σύμβουλος της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφαλείας ΗΒ Δρ Τζένι Χάρις αποκάλυψε ότι πλέον οι λοιμώξεις από την Όμικρον διπλασιάζονται κάθε 1,9 ημέρες. «Είναι πιθανώς η πιο σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία που έχουμε αντιμετωπίσει από την αρχή της πανδημίας», είπε η Δρ Χάρις αναφερόμενη στην Όμικρον, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία των επόμενων ημερών για τα κρούσματα της παραλλαγής στη χώρα θα είναι «συγκλονιστικά».

Και αυτή τόνισε πως αν και ακόμα δεν είναι γνωστή η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που προκαλεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η Όμικρον, ο τεράστιος αριθμός λοιμώξεων που προκαλεί αρκεί για να φέρει το NHS σε κατάσταση κορεσμού.

Σύμφωνα με το Politico, επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι οι πραγματικές νέες λοιμώξεις που θα προκαλέσει μόνο σήμερα η Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μεταξύ 300 και 400 χιλιάδων, με ιδιαίτερη ανησυχία για το Λονδίνο, όπου η παραλλαγή έχει καταστεί πλέον κυρίαρχη. Πιστεύεται ότι στην πρωτεύουσα αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι φορείς του κορωνοϊού από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην πανδημία.