Κοινή άσκηση της ρωσικής φρεγάτας με τους υπερηχητικούς πυραύλους με τον κινεζικό και νοτιοαφρικανικό στόλο

Οι ασκήσεις είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο μήνα

Το ρωσικό πολεμικό πλοίο οπλισμένο με προηγμένους υπερηχητικούς πυραύλους ολοκλήρωσε άσκηση στον Ατλαντικό Ωκεανό, εν όψει των κοινών ναυτικών ασκήσεων με το κινεζικό και το νοτιοαφρικανικό ναυτικό που είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο μήνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η ρωσική φρεγάτα Admiral Gorshkov, οπλισμένη με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, εξασκήθηκε στην "εκτέλεση πυραυλικής επίθεσης εναντίον εχθρικού στόχου επιφανείας", δήλωσε ο διοικητής του πλοίου Igor Krokhmal σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο.

Η άσκηση, που περιγράφεται από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ως «ηλεκτρονική εκτόξευση» ή εικονική προσομοίωση, επιβεβαίωσε τα «σχεδιασμένα χαρακτηριστικά» του πυραυλικού συστήματος, είπε ο Krokhmal, ο οποίος έδειξε την υποτιθέμενη ικανότητα των πυραύλων να φτάσουν σε αποστάσεις άνω των 900 χιλιομέτρων ( 559 μίλια).

Η δοκιμή ήταν μέρος ενός μακρού ταξιδιού της φρεγάτας Admiral Gorshkov που ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το πολεμικό πλοίο είχε αποσταλεί με τους υπερηχητικούς πυραύλους. Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει επίσης κοινή εκπαίδευση με το κινεζικό και το νοτιοαφρικανικό ναυτικό στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με τη Μόσχα και την Πρετόρια.

Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται καθώς η Ρωσία κλείνει σε λίγες μέρες ένας χρόνος μετά την εισβολής της στην Ουκρανία και σηματοδοτεί ταυτόχρονα επίδειξη δύναμης και –με τις κοινές ασκήσεις– μια ευκαιρία για τη Μόσχα να δείξει ότι δεν είναι απομονωμένη στην παγκόσμια σκηνή, παρά την ευρεία διεθνή καταδίκη ή τον απρόκλητο πόλεμο της.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ «έχουν ανησυχίες για οποιαδήποτε χώρα ... ασκείται με τη Ρωσία, ενώ η Ρωσία διεξάγει βάναυσο πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Η Κίνα δεν έχει επιβεβαιώσει άμεσα τη συμμετοχή της, αλλά ο ιστότοπος του Υπουργείου Άμυνας της δημοσίευσε τη Δευτέρα ένα άρθρο από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua που αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νότιας Αφρικής για τις ασκήσεις. 

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει το Πεκίνο -το οποίο έχει στενή στρατηγική συνεργασία με τη Μόσχα- να μην παρέχει υλική υποστήριξη στον ρωσικό στρατό στον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέφρασε πρόσφατα ανησυχίες στην Κίνα σχετικά με στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν πουλήσει μη θανατηφόρο εξοπλισμό στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία, αν και δεν ήταν σαφές εάν το Πεκίνο γνώριζε τις υποτιθέμενες συναλλαγές.

Η κοινή θαλάσσια άσκηση αναμένεται να περιλαμβάνει περίπου 350 μέλη του προσωπικού της Εθνικής Άμυνας της Νότιας Αφρικής που θα συμμετέχουν μαζί με τους Ρώσους και Κινέζους ομολόγους τους, σύμφωνα με τη Νότια Αφρική. Μια προηγούμενη άσκηση μεταξύ των τριών ναυτικών πραγματοποιήθηκε το 2019.

Είναι η πρώτη φορά που οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν τη φρεγάτα Admiral Gorshkov που μεταφέρει υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, οι οποίοι δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2021.

Τα όπλα μεγάλης εμβέλειας, τα οποία ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν νωρίτερα αυτό το μήνα είπε ότι «δεν υπάρχουν ανάλογα σε καμία χώρα του κόσμου», ταξιδεύουν περισσότερο από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να αναχαιτιστούν.

Πηγή: CNN