Κλείσιμο

Wall Street Journal: Πιέσεις της Ουάσινγκτον στην Άγκυρα να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Αυτή η προειδοποίηση προς την Τουρκία αποτελεί καθοριστικό τεστ-«κλειδί», που θα κρίνει το αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν στην πράξη να επιβάλουν τη μακροπρόθεσμη απομόνωση της Ρωσίας, όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της η WSJ

Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις προς την πλευρά της Τουρκίας, ζητώντας από τις τουρκικές Αρχές να απαγορεύσουν στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να πραγματοποιούν πτήσεις με αεροπλάνα αμερικανικής κατασκευής προς και από την Τουρκία, γράφει η Wall Street Journal επικαλούμενη αμερικανικές πηγές.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει, από τον περασμένο μήνα, ότι οι Τούρκοι που θα διαπιστωθεί πως παρέχουν υπηρεσίες ανεφοδιασμού, εξασφάλισης ανταλλακτικών εξαρτημάτων κ.ά. σε αεροπλάνα αμερικανικής κατασκευής που πετούν από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, κατά παραβίαση των κυρώσεων, πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης, πρόστιμα, ποινές στέρησης προνομίων κ.ά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η βοηθός υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τέα Ρόζμαν Κέντλερ, μετέφερε αυτό το μήνυμα υπό μορφή προειδοποίησης σε Τούρκους αξιωματούχους τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Τουρκία.  

Αυτή η προειδοποίηση προς την Τουρκία αποτελεί καθοριστικό τεστ-«κλειδί», που θα κρίνει το αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν στην πράξη να επιβάλουν τη μακροπρόθεσμη απομόνωση της Ρωσίας, όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της η WSJ. Τυχόν αποτυχία θα σημαίνει ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να βρίσκει τρόπους διαιώνισης των οικονομικών της δραστηριοτήτων διεθνώς με τη βοήθεια τρίτων χωρών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει προειδοποιήσεις σε αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού, από τις οποίες η Ουάσιγκτον ζητάει να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της εξυπηρέτησης ρωσικών, λευκορωσικών και ιρανικών εμπορικών αεροσκαφών.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιβάλει ελέγχους που απαγορεύουν στη Ρωσία και στις ρωσικές εμπορικές αερογραμμές να χρησιμοποιούν αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής. Σύμφωνα με τους εν λόγω περιορισμούς, οιοδήποτε αεροσκάφος έχει κατασκευαστεί στις ΗΠΑ ή «κουβαλά» πάνω του σημαντικό ποσοστό (άνω του 25%) αμερικανικών εξαρτημάτων, δεν επιτρέπεται πια να πετά προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία εάν δεν έχει λάβει σχετική άδεια από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. 

Οι ρωσικές αεροπορικές, της Aeroflot συμπεριλαμβανομένης, συνεχίζουν, ωστόσο, σε πείσμα των κυρώσεων, να πετούν με αεροσκάφη Boeing.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης πτητικών δεδομένων Cirium, ρωσικές και λευκορωσικές αεροπορικές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.100 πτήσεις με αεροπλάνα αμερικανικές κατασκευής (Boeing 777, 757 και 737) προς την Τουρκία (την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Αττάλεια κ.ά.) από την 1η Οκτωβρίου του 2022 και μετά

Η αμερικανική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ενισχύσει πρακτικά τον κλοιό των κυρώσεων που έχει επιβάλει στη Ρωσία έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, καλεί πια τις χώρες που συνεχίζουν να έχουν οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα, όπως είναι η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να κάνουν περισσότερα για να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις.

Πηγή: kathimerini.gr