Οργή στην Πολωνία: Γιατροί αρνήθηκαν άμβλωση σε 14χρονη με νοητική στέρηση που έπεσε θύμα βιασμού

Στην οποία Πολωνία υφίσταται μια εκ των αυστηρότερων νομοθεσιών για τις αμβλώσεις, γεγονός που έχει επισημανθεί πολλάκις από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών

Eπιμέλεια Μύριαμ Κιάσσου

Αίσθηση, παγκοσμίως, προκαλεί η υπόθεση 14χρονου κοριτσιού με νοητική στέρηση στην Πολωνία, το οποίο βιάστηκε από το θείο του και δεν μπόρεσε να λάβει έγκριση για άμβλωση, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από τους νόμους της χώρας.

Στην οποία Πολωνία όπου και υφίσταται μια εκ των αυστηρότερων νομοθεσιών για τις αμβλώσεις, ακόμη αν δοθεί έγκριση στο αίτημα για διακοπή μιας κύησης, οι γιατροί είναι σε θέση να εμποδίσουν τις διαδικασίες, μη προχωρώντας στην επέμβαση επικαλούμενοι ζητήματα ηθικής.

Το καθεστώς αυτό έχει επισημανθεί πολλάκις από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών.

Συγκεκριμένα, οι αμβλώσεις, σύμφωνα με τον νόμο, επιτρέπονται μόνο σε περίπτωση που αποδεικνύεται πως η εγκυμοσύνη έχει προκύψει από βιασμό, αιμομιξία ή αν θέτει την ζωή της κυοφορούσας σε κίνδυνο.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι εν προκειμένω η 14χρονη ήταν θύμα βιασμού, δύο νοσοκομεία στο Podlasie, από όπου και κατάγεται, όχι μόνο αρνήθηκαν να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες αλλά επιπρόσθετα, παραβιάζοντας επί της ουσίας το νόμο, δεν της παρείχαν έστω πληροφορίες για το που μπορεί να απευθυνθεί για να διακόψει την εγκυμοσύνη.

Το κορίτσι, που δεν είχε καταλάβει πως είναι έγκυος, συνόδευε στα νοσοκομεία η θεία του η οποία τονίζει πως το ιατρικό προσωπικό τους συμπεριφέρθηκε με σκληρότητα και απανθρωπιά, παρά το γεγονός πως τους υπέδειξε σχετικές δικαστικές αποφάσεις που επιβεβαίωναν ότι έχει διαπραχθεί βιασμός και ως εκ τούτου η άμβλωση είναι νόμιμη.

Επί λέξει της είπαν, όπως αναφέρει, «Όχι εδώ, φύγε. Δεν ξέρουμε πού. Δεν μας ενδιαφέρει».

Η γυναίκα εν τέλει επικοινώνησε με ΜΚΟ η οποία βοήθησε στο να μεταβεί το νεαρό κορίτσι στη Βαρσοβία, όπου και εν τέλει πραγματοποιήθηκε επιτυχώς και με ασφάλεια η άμβλωση.

Σε κάθε περίπτωση η άρνηση των Πολωνών γιατρών έχει προκαλέσει προβληματισμό και παγκόσμια κατακραυγή.

Πηγή: Daily Mail