Το Πεκίνο «μάζεψε» τις δηλώσεις Κινέζου διπλωμάτη που αμφισβητούσε την κυριαρχία των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών

Η Κίνα δήλωσε τη Δευτέρα ότι σέβεται το «καθεστώς κυρίαρχου κράτους» όλων των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών

Το Πεκίνο έσπευσε να «μαζέψει» τις δηλώσεις του Κινέζου Πρέσβη στο Παρίσι, ο οποίος αμφισβητούσε την κυριαρχία των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, μεταξύ αυτών και της Ουκρανίας.
 
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Κίνα δήλωσε τη Δευτέρα ότι σέβεται το «καθεστώς κυρίαρχου κράτους» όλων των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, αφότου ο Κινέζος αξιωματούχος στη Γαλλία προκάλεσε οργή στην Ευρώπη αμφισβητώντας την κυριαρχία αυτών των εθνών.

«Η Κίνα σέβεται το καθεστώς του κυρίαρχου κράτους των δημοκρατιών που συμμετείχαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

Ο πρέσβης του Πεκίνου στη Γαλλία, Λου Σάγιε, προκάλεσε σάλο αφού ισχυρίστηκε ότι οι χώρες που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση «δεν έχουν πραγματικό καθεστώς βάσει του διεθνούς δικαίου διότι δεν υπήρξε διεθνής συμφωνία για να οριστικοποιηθεί το καθεστώς τους ως ανεξάρτητες χώρες».

Τα σχόλια του πρέσβη φάνηκε να αναφέρονται όχι μόνο στην Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά και σε όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που ανεξαρτητοποιήθηκαν μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, συμπεριλαμβανομένων των τριών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Κίνα σέβεται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών και υποστηρίζει τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ», επέμεινε η Μάο τη Δευτέρα.
 

Πηγή: skai.gr