Ώρα μηδέν για τη Μαριούπολη: Έληξε το ρωσικό τελεσίγραφο - Ο χάρτης της περικύκλωσης

Αρκετές ώρες έχουν πλέον περάσει από το τελεσίγραφο που έθεσε η Ρωσία στην Ουκρανία, προκειμένου να παραδώσει την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης, όπου 300.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι με ελάχιστες προμήθειες.

Τι ζήτησε η Μόσχα;

Ο ρωσικός στρατός έδωσε στις ουκρανικές αρχές τελεσίγραφο να ανακοινώσει την παράδοση της Μαριούπολης έως τις 5:00 το πρωί (ώρα Μόσχας) της Δευτέρας. Ως «αντάλλαγμα» δεσμεύθηκε να επιτρέψει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την πόλη.

Τι απάντησε το Κίεβο;

Η Ουκρανία απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο. «Δεν μπορεί να γίνει καμιά συζήτηση για παράδοση, για κατάθεση των όπλων», δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Μιλώντας στο BBC, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, σχολίασε ότι οι ρωσικές υποσχέσεις δεν είναι αξιόπιστες και πως θα υπερασπιστούν έως το τέλος της πόλη τους.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς που έπληξαν κατοικίες και εμπορικό κέντρο στη συνοικία Ποντίλσκι αργά το βράδυ της Κυριακής,σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτοτείο Ειδήσεων, παρά την αρχική εκτίμηση του δημάρχου του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο και την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της πόλης που έκαναν λόγο για 4 νεκρούς. 

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, αρκετά σπίτια και εμπορικό κέντρο» χτυπήθηκαν, ανέφερε ο δήμαρχος μέσω Telegram. Διαβεβαίωσε ότι η πυροσβεστική επιχειρεί για να κατασβέσει μεγάλη πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία

Το εμπορικό κέντρο υπέστη πλήγμα πολύ μεγάλης ισχύος, που κονιορτοποίησε αυτοκίνητα στον χώρο στάθμευσης και άνοιξε γιγαντιαίο κρατήρα πολλών μέτρων μπροστά στο δεκαώροφο κτίριο που ακόμη κάπνιζε.

Τι θα συμβεί τώρα;

Δεν είναι καθαρό το τι θα ακολουθήσει.

Η Μόσχα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνουν τα στρατεύματά της που έχουν περικυκλώσει την Μαριούπολη σε περίπτωση που απορριφθεί το τελεσίγραφο.

Δείτε τον χάρτη του BBC που δείχνει την περικύκλωση της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις:

Έξι οι νεκροί από τους νέους βομβαρδισμούς στο Κίεβο 

Πηγή: skai.gr