Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Βερολίνο για την 3ήμερη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου και της Καμίλα

Το βασιλικό ζεύγος, το οποίο θα παραμείνει στο Βερολίνο μέχρι την Παρασκευή, θα γίνει δεκτό με στρατιωτικές τιμές στην Πύλη του Βραδεμβούργου

Το Βερολίνο προετοιμάζεται πυρετωδώς για την επίσημη επίσκεψη αύριο, Τετάρτη, του Βασιλιά Καρόλου Γ' και της βασιλικής συζύγου Καμίλα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, το Κοινοβούλιο, αλλά και με πολίτες, ενώ τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτά που εφαρμόστηκαν στις επισκέψεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόσφατα και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Το βασιλικό ζεύγος, το οποίο θα παραμείνει στο Βερολίνο μέχρι την Παρασκευή, θα γίνει δεκτό με στρατιωτικές τιμές στην Πύλη του Βραδεμβούργου, σε μια τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε επίσκεψη αρχηγού κράτους, προκειμένου, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή προεδρία, να αναδειχθεί η στενή σχέση της Γερμανίας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συνάντηση με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα πραγματοποιηθεί αύριο, ενώ στο ανάκτορο Bellevue θα παρατεθεί και επίσημο δείπνο. Την Πέμπτη ο βασιλιάς Κάρολος Γ' θα συναντηθεί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και αργότερα θα απευθυνθεί στην ολομέλεια του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και την ίδια μέρα θα έχει συνάντηση και με πολίτες, Γερμανούς, αλλά και Βρετανούς που ζουν στη Γερμανία. Ο βασιλιάς, κατόπιν αιτήματός του, θα συναντηθεί και με πρόσφυγες από την Ουκρανία. Ο βασιλιάς θα καταλύσει στο ιστορικό πολυτελές ξενοδοχείο ADLON. Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, ο Κάρολος έχει συγκεκριμένες ιδέες για τη διαμονή του (πιθανώς στη «Βασιλική Σουίτα») αλλά και το φαγητό. Στο πλαίσιο αυτό, φέρνει δικό του μάγειρα με τα μαγειρικά του σκεύη. 

Την Παρασκευή ο βρετανός μονάρχης, συνοδευόμενος από τον κ. Σταϊνμάιερ, θα επισκεφθεί τη γερμανοβρετανική στρατιωτική μονάδα στο Βραδεμβούργο, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή γεφυρών. Οι δύο ηγέτες θα μεταβούν ακολούθως σιδηροδρομικώς στο Αμβούργο, προκειμένου να επισκεφθούν ένα οικολογικό χωριό και να ενημερωθούν για τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος. Κατόπιν θα καταθέσουν στεφάνια στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, μνημείου των θυμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και πριν αναχωρήσει από το Αμβούργο ο βασιλιάς θα υπογράψει και το βιβλίο της πόλης, κάτι που είχε κάνει και το 1987, όταν επισκέφθηκε την χανσεατική πόλη μαζί με την τότε συζύγό του Νταϊάνα.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στο Βερολίνο περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί θα φροντίσουν για τη διακοπή της κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και την ασφάλεια των υψηλών επισκεπτών. Η αστυνομία του Βερολίνου θα υποστηρίζεται αυτές τις μέρες από δυνάμεις και των γειτονικών κρατιδίων, ενώ 20 εκπαιδευμένοι σκύλοι θα ελέγχουν χώρους και αυτοκίνητα για εκρηκτικά.

Ο βασιλιάς Κάρολος επρόκειτο να επισκεφθεί το Παρίσι πριν από το Βερολίνο, τα σχέδιά του ωστόσο ακυρώθηκαν, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στη γαλλική πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ