Σε απεργιακό κλοιό παραμένει η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό- «Παράθυρο» για διάλογο υπό προϋποθέσεις βλέπουν οι συνδικαλιστές

Είναι ο 10ος κύκλος απεργιών και διαδηλώσεων των τελευταίων μηνών - «Παράθυρο» διαλόγου από τους συνδικαλιστές εάν η ρύθμιση Μακρόν «παγώσει» για τουλάχιστον έναν μήνα 

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται για μία ακόμα φορά σήμερα η Γαλλία, με τα συνδικάτα να καλούν τους εργαζόμενους σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας που προωθεί ο πρόεδρος Μακρόν.

Είναι ο 10ος κύκλος απεργιών και διαδηλώσεων των τελευταίων μηνών.

Η σημερινή απεργία είναι ήδη από το πρωί ιδιαίτερα αισθητή στους τομείς των μεταφορών καθώς επίσης και της εκπαίδευσης. Από την πλευρά των συνδικάτων υπήρξαν ωστόσο σήμερα κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της διαβούλευσης με το κυβερνητικό στρατόπεδο.

διαδηλώσεις

Ο Λοράν Μπερζέ, γενικός γραμματέας της CFDT, του συνδικάτου που ιστορικά πρόκειται στο σοσιαλιστικό κόμμα, δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια περίοδος διαβούλευσης, αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να παγώσει για τουλάχιστον ένα μήνα τη διαδικασία εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος.

Από πλευράς του ο Φιλίπ Μαρτινέ, επικεφαλής τη CGT που ιστορικά πρόκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, δήλωσε ότι τα συνδικάτα θα συνυπογράψουν μία επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία θα τον καλούν να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για το συνταξιοδοτικό και εκ παραλλήλου να ορίσει ένα διαμεσολαβητή για την επίλυση του ζητήματος.

Ο πρόεδρος Μακρόν δεν έχει αρνηθεί ως σήμερα την διαβούλευση με τα συνδικάτα, χωρίς ωστόσο να έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να παγώσει την διαδικασία εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ