Και η Ευρώπη «καίγεται» - Χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους

Στην Ισπανία, που πλήττεται από κύμα ακραίας ζέστης εδώ και μέρες, δασικές πυρκαγιές μαίνονταν αργά χθες στην επαρχία Θαμόρα. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, σχεδόν, 6.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Βρετανοί πυροσβέστες επιχειρούσαν όλη τη νύχτα για να κατασβήσουν πυρκαγιές και μηχανικοί πάλευαν ενάντια στον χρόνο σήμερα για να αποκαταστήσουν τις ζημιές σε σιδηροδρομικές ράγες, μία ημέρα αφού το Ηνωμένο Βασίλειο βίωσε τις υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ποτέ στη χώρα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου είχε χθες την πλέον πολυάσχολη ημέρα της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς για πρώτη φορά, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές που κατέστρεψαν δεκάδες ακίνητα στην πρωτεύουσα καθώς και εστίες φωτιάς σε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης στο πλάι σιδηροδρομικών τροχιών και δρόμων.

«Δεν έχουμε τίποτα, χάθηκαν τα πάντα», δήλωσε ο Τίμιθι Στοκ, κάτοικος που έχασε το σπίτι του από τη φωτιά στο χωριό Γουένινγκτον, ανατολικά του Λονδίνου.

Τα δρομολόγια των τρένων από το Λονδίνο προς την ανατολική ακτή της Αγγλίας ακυρώθηκαν τουλάχιστον έως το μέσο της σημερινής ημέρας ύστερα από φωτιά κοντά στο Πιτέρμπορο στην κεντρική Αγγλία που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί εξοπλισμός και υποδομές.

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι χθες στο Κόνινγκσμπι της κεντρικής Αγγλίας καταγράφηκε νέα θερμοκρασία ρεκόρ 40,3 βαθμών Κελσίου, με 34 περιοχές σε όλη τη χώρα να ξεπερνούν το προηγούμενο ρεκόρ των 38,7 βαθμών που σημειώθηκε το 2019. Για σήμερα οι μετεωρολόγοι προβλέπουν μια πιο δροσερή ημέρα.

Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε όλη την Ευρώπη αυτό τον μήνα, πλήττοντας την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Τουρκία, την Ιταλία και την Πορτογαλία ενώ τροφοδοτούνται από το ολοένα πιο θερμό και ξηρό κλίμα που οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή.

Στη Γαλλία, όπου οι πυροσβέστες στην περιοχή Ζιρόντ στη νοτιοδυτική χώρα προσπαθούν από τις 12 Ιουλίου να θέσουν υπό έλεγχο τεράστιες δασικές πυρκαγιές, ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φενό δήλωσε ότι χρειάζεται να επενδυθούν περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπιστούν τέτοιες απειλές.

Φωτιά στη Γαλλία

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια αρκετά ασυνήθιστη κατάσταση», δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος στη ζημιά που προκλήθηκε στη Βρετάνη και τη νότια Γαλλία. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμενόταν να επισκεφθεί την περιοχή σήμερα.

Στη Ζιρόντ, δύο τεράστιες πυρκαγιές έχουν κάψει πάνω από 190.000 στρέμματα δάσους ενώ 37.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε έξι ημέρες. Οι καπνοί από αυτές τις φωτιές έφθασαν έως το Παρίσι, σε απόσταση άνω των 500 χιλιομέτρων, και επηρέασαν την ποιότητα του αέρα εκεί, όπως δήλωσε αργά χθες το παρατηρητήριο της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιοχή του Παρισιού.

Στον Τοσκάνη της Ιταλίας, δυνάμεις της πυροσβεστικής έδιναν μάχη με πυρκαγιά που ανάγκασε εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και είχε ως αποτέλεσμα να εκραγούν δεξαμενές αερίου, ενώ ο καπνός από πυρκαγιά στη βορειαανατολική Ιταλία ανάγκασε το ναυπηγείο Fincantieri να αναστείλει τη λειτουργία μονάδας με 3.000 εργαζομένους.

Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε πολλές περιοχές της Ιταλίας αυτή την εβδομάδα καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται. Εννέα πόλεις βρίσκονται στην υψηλότερη βαθμίδα συναγερμού για καύσωνα, που προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους στην υγεία λόγω των καιρικών συνθηκών, συγκριτικά με πέντε χθες. Ο συνολικός τους αριθμός θα αυξήσει σε 14 αύριο, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, του Μιλάνου και της Φλωρεντίας.

Φωτιές στην Ιταλία

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να φθάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της βόρειας και κεντρικής Ιταλίας αυτή την εβδομάδα, καθώς και στον νότο, στην Απουλία, τη Σαρδηνία και τη Σικελία.

Σήμερα, στην Τοσκάνη, πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας συνέχισε να καίει κοντά στην πόλη Λούκα, έχοντας ήδη καταστρέψει 5.600 στρέμματα δάσους.

Στην περιφέρεια Φρίουλι Βενέτσια Τζούλια, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω του πυκνού καπνού από πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή Κάρσο, στα σύνορα με την Κροατία και τη Σλοβενία. Η φωτιά είχε ως αποτέλεσμα το ναυπηγείο Fincantieri να κλείσει τις εγκαταστάσεις του στο Μονφαλκόνε.

Στην Ισπανία, που πλήττεται από κύμα ακραίας ζέστης εδώ και μέρες, δασικές πυρκαγιές μαίνονταν αργά χθες στην επαρχία Θαμόρα (βορειοδυτικά). Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, σχεδόν 6.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους που κατέστρεψαν πολλές χιλιάδες στρέμματα βλάστησης.

Στην Πορτογαλία, 2.000 πυροσβέστες μάχονταν χθες βράδυ κατά των πυρκαγιών. Οι δύο πυρκαγιές που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σε μία αυτές επιχειρούσαν χθες σχεδόν 800 πυροσβέστες ενώ τρία χωριά εκκενώθηκαν. Σήμερα αναμένεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας στη χώρα.

Πηγή: skai.gr